Despre stadiul obiectivului de investiţii „Consolidare de mal râu Tisa la Crăciuneşti” al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, pe cursurile de apă din judeţul Maramureş, a vorbit recent prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ.

Acesta a subliniat că situaţia înregistrată la frontul de captare Crăciuneşti reprezintă „vulnerabilitatea cea mai mare din judeţul Maramureş, din punctul de vedere al riscului la inundaţii. Înregistrarea unor debite cu probabilităţi de apariţie mai mici de 10% poate conduce la deversarea apărării de mal existentă”.

„În această situaţie se scoate din funcţiune frontul de captare a apei şi se sistează pe termen lung alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei, mai exact afectarea a 37.640 locuitori. În plus, se creează un braţ nou al râului Tisa, pe teritoriul românesc, astfel încât frontul de captare ajunge pe malul drept în teritoriul ucrainean. În acest sens, s-a încercat, din anul 2008, promovarea investiţiei «Consolidare de mal râu Tisa la Crăciuneşti, judeţul Maramureş», care avea drept scopuri principale punerea în siguranţă a frontului de captare şi, implicit, asigurarea apei pentru locuitorii municipiului Sighetu Marmaţiei, respectiv menţinerea pe acelaşi aliniament a graniţei de stat cu Ucraina”, a explicat Sebastian Lupuţ.

Autorităţile judeţene precizează că investiţia are ca scop amenajarea a 2,7 km albie, refacere a 0,6 km dig dirijare, prelungire traversă pe o lungime de 0,102 km, refacere consolidare mal pe o lungime de 0,3 km, consolidare mal pe o lungime de 1,1 km.

„Din informaţiile pe care le avem, există un Studiu de fezabilitate legat de acest obiectiv de investiţii, realizat în anul 2016. Administraţia Naţională Apele Române, din diverse motive, nu reuşeşte de cca 10 ani promovarea investiţiei în discuţie, deşi riscurile faptului că nu se pune în siguranţă malul drept al râului Tisa, la Crăciuneşti, sunt cunoscute. Propunerile noastre pentru anul 2017 sunt de a face demersuri la Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru includerea pe Lista de investiţii a acestui obiectiv şi alocarea de resurse financiare pentru realizarea lui”, a concluzionat Lupuţ.

Un articol de Dragos Hojda

Citește și

loading...