“Avand in vedere speculatiile si nelamuririle aparute in spatiul public, cu privire la introducerea impozitului pe venitul global pe gospodarie (IVG), in calitate de senator PSD consider ca este oportuna o clarificare cu privire la aspectele care au creat aceste confuzii.

Este important ca toti cetatenii sa inteleaga ca IVG nu este un “impozit” nou, ci un model nou de calculare a unui impozit mai mic si totodata este unul pe venit si nu pe bunuri, prin urmare nu se aplica pe bunurile din gospodarie.

De asemenea, introducerea IVG are ca scop aducerea unor beneficii pentru cetateni, PSD ramanad fidel crezului de a fi aproape de oameni si de a reduce diferentele sociale dintre acestia, incercand sa ofere o viata mai buna tuturor.

Drept urmare, oamenii vor avea parte de o crestere a veniturilor si o reducere a taxelor. Astfel, vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, daca acestea sunt realizate pe teritoriul Romaniei.

Alte speculatii dominate de orgolii politice aparute in spatiul public ar fi acelea ca noul sistem va conduce la o crestere a birocratiei. Nimic mai fals! Dimpotriva, fiecare cetatean va trebui sa completeze o singura declaratie pe an, in prezenta si cu ajutorul consultantului fiscal.

Mai mult de atat, taxele catre stat se vor plati fie direct prin intermediul internetului sau a consultantului fiscal. Pe cale de consecinta, se vor elimina cozile de la ghisee, iar cetatenii nu vor mai depinde de un program orar prestabilit.

Nu in ultimul rand, atat statul cat si economia vor beneficia de pe urma acestui demers. Se va reducerea semnificativ evaziunea fiscala in special la TVA si la accize, oamenii devenind mai interesati sa solicite bonul fiscal pentru a obtine deduceri de la stat. Cu acesti bani vor putea fi sustinute in continuare cresterile salariale, reducerile de taxe si crearea de noi locuri de munca.

Insa, este important sa precizez faptul ca oamenii nu vor fi obligati sa stranga bonurile fiscale. Daca la finalul anului nu prezinta aceste bonuri, nu se intampla nimic, nu vor fi sanctionati. Vor strange acele bonuri doar daca vor dori sa isi deduca acele sume din impozit, deducerile fiind un stimulent si nu o obligatie.

Cu privire la ce deduceri si alocari se vor acorda in baza IVG, se vor regasi:

– alocari acordate familiilor cu copii (familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii). Dar aceste alocari se vor acorda doar in cazul in care numarul total al absentelor copiilor de la scoala nu depaseste 10% din totalul orelor de curs (se stimuleaza prezenta la scoala a copiilor – scade analfabetismul etc.)

– 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/luna

– 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 lei si 10.000 lei/luna

Printre alte cheltuieli care vor fi deductibile se vor regasi:

– Abonamentele medicale din sistemul privat (este incurajat sistemul privat de sanatate)

– Taxele de scolarizare pentru copii (este incurajat sistemul privat de educatie – gradinite, scoli, licee, universitati).

– Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, constructie locuinte (incurajarea si mai ales fiscalizarea pietei constructiilor).

– Asigurarile de bunuri sau de viata.

– Cheltuielile cu hrana si cu imbracamintea.

Colectarile la bugetul de stat vor fi si ele in crestere. Se estimeaza un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei.

Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sanatate, sectorul privat de educatie, constructiile, asigurarile etc.)”.

Citește și

loading...