Fostul președinte al PNL și al Camerei Deputaților l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a provocat criza politică doar pentru a câștiga un război politic, respectiv pentru a susține echipa lui Cîțu. De asemenea, Orban a dezvoalat intenția lui Klaus Iohannis, de a controla justiția din România.

În cadrul discursului său, pe lângă atacurile la adresa oficialului de la Cotroceni, Orban i-a cerut și demisia lui Florin Cîțu.

- Propunerea lui Dacian Cioloș pentru functia de premier nu este decat o cacealma politica, creata doar pentru a prelungi aceasta criza politica din Romania.

- Au trecut 2 saptamani de la caderea guvernului prin motiune. Nu s-a intamplat nimic 2 saptamani. Romanii sunt lasati fara aparare, fara institutii investite cu puteri depline, care sa ofere solutii pentru gravele probleme cu care se confrunta.

- Avem un val pandemic fara precedent, care din păcate, seceră vieți, o explozie a creșterii prețurilor la energie, combustibil, alimente, care afectează puternic puterea de cumpărare a românilor și de asemnea, o situație economică dezechilibrată, care conține germenii unei posibile crize economice.

- Am spus din capul locului că vinovatul principal pentru declansarea crizei politice este Klaus Iohannis, cu ambitia bolnava de a controla numirea procurorilor si de a impune cu forta la conducerea PNL un om care nu beneficaza de incredere, un om care nu mai avea nicio sansa sa conduca guvernul si sa fie investit ca premier. Acestea sunt cauzele care au dus la aceasta grava criza pandemica si economica.

- Criza politica se datoreaza exclusiv lui Klaus Iohannis si a slugilor lui din PNL.

- Solicit public demisia din fruntea PNL a lui Florin Citu.

- Il somez pe Iohannis sa inceapa consultarile in aceasta seara sau maine cu partidele politice, pentru a identifica o solutie cat mai rapid!

Cum poate fi suspendat președintele Klaus Iohannis

În ultimele săptămâni au apărut din ce în ce mai multe discuții în spațiul public despre suspendarea și demiterea președintelui Iohannis. Partidul AUR a fost cel mai vocal pe această temă, invocată inclusiv miercuri, 20 octombrie, în Parlament, la votul pentru Cabinetul Cioloș.

Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și