Mai întâi, câteva date necesare pentru a înţelege mai bine frumoasa întâlnire de sâmbӑtӑ. Asociaţia Clubul Media Corbul Alb sprijinӑ şi încurajeazӑ cititul cӑrţilor scriitorilor maghiari traduse în românӑ şi în aceeaşi mӑsurӑ cititul cӑrţilor scriitorilor români, traduse în ungureşte. Pe acest principiu funcţioneazӑ şi filiala din Sighetu Marmaţiei a bibliotecii, care poartӑ numele unui om de care îmi e din ce în ce mai tare dor, Ioan J. Popescu. Clubul Media Corbul Alb acordӑ burse de sprijin românilor din Ungaria, Serbia, Ucraina pentru pӑstrarea identitӑţii româneşti.

O datӑ pe an, acest Club organizeazӑ o galӑ. Anul acesta, am fost invitat şi eu, în urma articolelor şi recenziilor de cӑrţi pe care le-am scris. Cele ce urmeazӑ, sunt relatӑrile mele, unul dintre spectatorii prezenţi în Sala Radio Cluj.

Szabo Csaba, realizatorul evenimentului, preşedintele Clubului, prietenul meu, a condus manifestarea plinӑ de emoţie de sâmbӑtӑ. Cum sӑ nu emoţioneze prestaţia elevilor români şi maghiari de la Şcoala generalӑ ʺOctavian Gogaʺ din Cluj, care au recitat încrucişat poezii de Mihai Eminescu, Arany János, George Coșbuc, Ady Endre, Octavian Goga, József Attila, sau un fragment din János Vitéz de Petőfi Sándor ?

Elevii clujeni au primit indicaţiile regizorale de la douӑ distinse doamne profesoare, ale cӑror poze apar în articol. De la secţia maghiarӑ Nyakas Magdolna, de la secţia românӑ Alina Teodorescu. Cele douӑ profesoare nu predau maghiara sau româna. Nu, dumnealor sunt profesoare de matematicӑ, au gӑsit timp, energie şi determinare de a-şi instrui cu mӑiestrie elevii, au ştiut sӑ se integreze perfect în întregul program prezentat, recitând, alӑturi de elevii lor, poezii în cele douӑ limbi.

Pentru cele douӑ profesoare, alӑturi de care s-a remarcat pentru organizare o altӑ colegӑ a lor, Cerasela Varga, ʺjos pӑlӑria / le a kalappalʺ!

Pe scenӑ, profesoara maramureşeancӑ Maria Laver a recitat în ucraineanӑ şi românӑ din Taras Şevcenko. Szabo Csaba face încӑ o datӑ dovada calitӑţilor lui actoriceşti şi recitӑ aceeaşi poezie, la prima vedere, în limba maghiarӑ.

Apoi a venit momentul când trei ʺCorbi albiʺ (Erika Mӑrginean din Târgu Mureş, Silviu Mӑcrineanu din Constanţa şi Marius Dobrin din Craiova) au dat interviuri elevilor Şcolii ʺOctavian Gogaʺ din Cluj-Napoca, vorbind despre cartea lor de debut, care se numeşte ʺTreiʺ. O ardeleancӑ, un dobrogean şi un oltean, la Gala Corbilor Albi de la Cluj-Napoca. Momente emoţionante, unice, imposibil de uitat. Lecţii de convieţuire armonioasӑ transpuse într-o carte (ʺTreiʺ) de trei oameni. Silviu Mӑcrineanu zice în carte: ʺAjuns stagiar în Dobrogea, am gӑsit aici o lume şi mai surprinzӑtoare, unde românii convietuiau in bunӑ înţelegere cu tӑtarii, puţinii turci rӑmaşi, machidonii, lipovenii, grecii, armenii şi câte alte naţii. Biserici ortodoxe, bisericӑ greacӑ, bisericӑ catolicӑ, bisericӑ armeneascӑ, biserici de rit vechi, geamii şi moschei.ʺ

La finalul manifestӑrii, în regia aceluiaşi neobosit Szabo Csaba, a fost proiectatӑ imaginea lui Freddie Mercury în concert la Budapesta, cântând un fragment în ungureşte dintr-o foarte cunoscutӑ melodie popularӑ.
Dupӑ spectacol, presa românӑ şi cea maghiarӑ au luat interviuri, au avut loc discuţii libere, s-au închegat prietenii. „Nu merge în spatele meu, s-ar putea să nu conduc. Nu merge în faţa mea, s-ar putea să nu te urmez. Mergi lângă mine şi fii prietenul meu.” Spunea Albert Camus. Un îndemn care a gӑsit cea mai frumoasӑ formӑ de manifestare sâmbӑtӑ, la Cluj-Napoca!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și