Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare figurează aprobarea noilor salarii ale angajaților din Primărie și din unele instituții din subordinea Consiliului local: Direcția de asistență socială, Urbana, Poliția locală, SPCLEP, CNIT ș.a.

Noua lege a salarizării prevede că salariile angajaților din aparatul administrat al UAT-ului, dar și cele din unele instituții din subordine, sunt stabilite de către Consiliile locale ale fiecărei localități. Salariile stabilite de către Consiliile locale nu pot depăși salariul viceprimarului localității. Tot legea stabilește cuantumul salariilor primarilor și viceprimarilor în localitățile din România. Acestea diferă în funcție de rangul localității și populație.

Spre exemplu, pentru municipiul Sighet legea prevede pentru primar un salariu brut de 9.425 lei, iar pentru viceprimar un salariu de 7.975 lei. În ziua de 27 iulie a.c. a fost convocată o ședință extraordinară de CL Sighet pentru a se supune dezbaterii și aprobării noile salarii propuse de către executivul primăriei pentru angajații din aparatul propriu și al instituțiilor mai sus amintite.

La discuțiile pe comisii reunite, consilierii prezenți nu s-au pus în acord cu noile salarii, existând discrepanțe foarte mari între salariile actuale și cele propuse. Spre exemplu, pentru un șef birou există o creștere de la un salariu brut de la 2.520 lei la 6.496 lei! Aceasta, în timp ce pentru angajații de rând, creșterile, în multe cazuri, sunt nesemnificative, în timp ce pentru alții chiar scad.

Având în vedere că mai mulți consilieri au absentat, fiind perioadă de concedii, și că cei prezenți nu s-au pus în acord cu noile salarii, s-a luat decizia anulării ședinței extraordinare de CL și reprogramării acesteia pentru ziua de luni, 31 iulie a.c. Trei consilieri locali nu își pot exprima votul asupra acestui proiect de hotărâre, având în vedere că s-ar situa în conflict de interese, deoarece au rude apropiate care lucrează în aparatul administrativ sau în instituțiile subordonate CL Sighet. Cei trei consilieri aflați în această situație sunt: Rednic Petru (PSD), Mihalca Ionuț (PNL) și Petre Tomșa (PNL).

În cazul în care consilierii locali nu se pun în acord cu noile salarii, cel mai probabil că se va lua o hotărâre de CL prin care să rămână în plată pentru luna iulie salariile existente în trecut. Astfel, pe parcursul lunii august consilierii vor avea timp să cadă de acord asupra acestui subiect.

Ședințele de CL sunt publice, orice cetățean putând participa la acestea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și