"Republica Macedonia de Nord este oficial noul membru al NATO, al 30-lea", a transmis guvernul de la Skopje într-un comunicat. "Ne-am îndeplinit visul de generaţii", se arată în comunicat.

"Macedonia de Nord este acum parte din familia NATO, o familie format─â din treizeci de na┼úiuni ┼či aproape un miliard de persoane. O familie bazat─â pe certitudinea c─â, indiferent cu ce provoc─âri ne confrunt─âm, suntem cu to┼úii mai puternici ┼či mai ├«n siguran┼ú─â ├«mpreun─â", a subliniat la r├óndul s─âu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mai devreme vineri, Macedonia de Nord a depus instrumentul său de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord la Departamentul de Stat al SUA (stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice) - ultimul pas formal pentru a se alătura alianţei de apărare.

Parlamentele naţionale din toate ţările NATO au avut ratificat anterior aderarea Macedoniei de Nord.

"Aderarea Macedoniei de Nord la NATO reprezint─â ast─âzi punctul culminant al multor ani de efort din partea guvernului ┼či a cet─â┼úenilor Macedoniei de Nord", a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA.

Calitatea de membru "va sus┼úine o mai mare integrare, o reform─â democratic─â, comer┼úul, securitatea ┼či stabilitatea ├«n regiune", ar─ât├ónd ┼či altor ┼ú─âri c─â u┼ča NATO r─âm├óne deschis─â, a ad─âugat oficialul american.

Anul trecut, Macedonia de Nord ┼či-a schimbat denumirea din Macedonia reglement├ónd o disput─â de lung─â durat─â cu Grecia, membr─â a NATO ┼či a Uniunii Europene, o condi┼úie pe care Atena a pus-o pentru ca Skopje s─â se al─âture celor dou─â organiza┼úii.

O ceremonie oficială de ridicare a steagului noii ţări membre urmează să aibă loc luni la sediul NATO.

Citește și

loading...