Halucinaţii, delir şi psihoze vândute cu 25 de bani gramul. Moartea la plic era pe rafturile unui magazin de produse confiscate al Fiscului din Târgu Jiu.

Sunt efectele reale pe care le dau drogurile de risc şi mare risc. Iar plicurile cu etnobotanice de pe rafturile magazinului de produse confiscate aveau denimiri cunoscute printre consumatori. Şi nu numai. Chiar şi aşa, inspectorilor ANAF nu li s-a părut nimic suspect atunci când au decis să le comercializeze.

Şase substanţe interzise au fost depistate în cele 900 de plicuri. Unele imită mefedrona, un drog extrem de complex care produce anxietate, paranoia, sau tahicardie. Altele imită canabisul, dar dau efecte mult mai grave fiind substanţe sintetice.

Magazinul fiscului din Târgu Jiu avea aceste substanţe în depozit de şase ani. Pe atunci, ele nu erau incriminate. În perioada Crăciunului trecut cineva a decis să le scoată la vânzare.

O spune un om de pe stradă. Aşa prevede şi legea. Numai că angajaţii ANAF nu au ţinut cont de lista actualizată a substanţelor interzise. Şi nici unii consumatori nu ţin cont. Camerele de Urgenţă ale spitalelor încă mai tratează cazuri de consum de substanţe psihoactive, deşi sunt interzise prin lege.

În urma descinderilor făcute, s-a întocmit un dosar penal. Pentru faptă. Procurorii DIICOT nu au decis încă dacă că angajaţii ANAF au vândut îngrăşământul pentru plante ştiind că plicurile conţineau, de fapt, droguri.

Toate cele peste 900 de plicuri de „îngrăşăminte" ridicate de DIICOT de la magazinul ANAF din Târgu Jiu sunt droguri, arată analiza chimică realizată la un laborator de specialitate la cererea DIICOT. „A venit raportul preliminar. Sunt droguri de risc şi mare risc, dar cu menţiunea că ele la momentul acela (al confiscării - n.r.) nu erau considerate droguri. Toate sunt. Cam 600 sunt droguri de risc şi de mare risc şi vreo 300 sunt substanţe psihoactive. Deci toate sunt droguri. (…) Pe pliculeţe scria îngrăşământ natural, chestii din astea", a declarat, pentru wall-street.ro, Mihaela Porime, procuror şef la structura centrală a DIICOT.

Pliculeţele au fost scoase la vânzare la 25 de bani bucata. Ele au fost confiscate în anul 2011, iar la acea vreme au fost expertizate şi încadrate la categoria seminţe de flori sau îngrăşământ natural. Numai că între timp legislaţia s-a schimbat, iar comercializare lor a devenit ilegală.

Procurorii DIICOT instrumentează un dosar de trafic de droguri și punerea în circulație a substanțelor psihoactive, unde protagoniști sunt angajați ai ANAF. Dosarul a fost întocmit după ce Administrația finanțelor din Gorj a pus la vânzare 1000 de plicuri care conțineau substanțe interzise. De exemplu, un pliculeț de special gold sau ninja era compercializat cu 25 de bani. Marfa a fost confiscată, iar angajații de la finanțe trebuie să dea acum explicații anchetatorilor.

În acest magazin până acum două zile erau puse la vânzare 1000 de pliculețe de special Gold, Pixie C, Get, Hell, Jeffrey sau Biba. Aceste substanțe sunt însă interzise spre comercializare întrucât apar pe lista produselor psihoactive.

Iar angajații de la ANAF au și o explicație.

De fapt, expertiza de care vorbesc cei de la ANAF provine din 2011, atunci cand aceste produse nu erau interzise.

Acum însă nimeni nu a mai verificat dacă aceste produse sunt ilegale sau nu. De altfel, pliculețele au fost date ANAF de către biroul vamal Târgu Jiu.

Așadar, Comisia a verificat doar dacă produsele sunt expirate sau nu, nu și dacă sunt interzise prin lege. Iar pentru această gafă, funcționarii ANAF sunt anchetați acum pentru trafic de droguri și punerea în circulație a substanțelor psihoactive.

Astfel de imagini deveniseră obişnuite în camerele de gardă ale spitalelor, în 2010. A fost anul în care comerţul cu etnobotanice a explodat. Aşa numitele magazine de vise vindeau droguri la plic, sub denumirea de săruri de baie sau îngrăşăminte pentru plante. Pliculeţe asemănătoare au ajuns să se vândă, în 2016, în magazinul Fiscului din Târgu Jiu.

25 de bani costa un pliculeţ, cu substanţe încadrate pe lista drogurilor de mare risc, alăruti de heroină şi cocaină. Senatul a adoptat în 2011 legea privind interzicerea produselor etnobotanice, care prevede condiţii dure pentru autorizarea magazinelor şi permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende provizoriu activitatea neautorizată a unor comercianţi.

Procurorii DIICOT au deschis şi un dosar penal.


Preluare: observator.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și