Denumirea sărbătorii provine din limba latină (rosalia) fiind cunoscută şi drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit). Este o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Potrivit scrierilor Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului numită și „Sărbătoarea săptămânilor” .


Peste 100 000 de credincioşi romano-catolici sunt aşteptaţi astăzi la mănăstirea franciscană din Şumuleu Ciuc.Presedintele Ungariei, Ader Janos, si vicepremierul Semjen Zsolt sunt si ei asteptati sa participe la pelerinaj.


Pelerinajul de la Şumuleu are o tradiţie de peste 440 de ani iar după 1990 a devenit cel mai mare pelerinaj de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud -Est închinat Fecioarei Maria.

Istoria pelerinajului se leagă de încercarea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, de a impune secuilor, in 1566, religia unitariană. Credincioşii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni şi Casin s-au adunat în sâmbăta Rusaliilor în Şumuleu Ciuc, pornind de aici spre muntele Harghita, împotriva armatei principelui.

În timp ce bărbaţii se luptau cu armata lui Sigismund, femeile şi copii s-au adunat în biserica de la Şumuleu şi s-au rugat. Obţinînd victoria, secuii şi-au împodobit steagurile cu crengi de mesteacăn şi s-au întors la Sumuleu. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, credincioşii catolici se adună în cea mai mare procesiune religioasă din zonă.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și