Realizat de un grup internațional de cercetători, acest studiu se bazează pe analizarea altor 34 de studii realizate pe mai mult de 5.000 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani și respectiv pe 14 medicamente antidepresive. Un singur astfel de medicament s-a dovedit mai eficient, decât un simplu placebo, pentru a trata simptomele depresiei la copii și adolescenți, și anume fluoxetina, comercializat sub numele Prozac, conform rezultatelor studiului. Fluoxetina este și mai bine tolerată de organism decât alte medicamente din categoria sa.

De cealaltă parte, nortriptilina a fost identificată ca cea mai puțin eficientă dintre cele 14 medicamente analizate, iar imipramina ca cea mai bine tolerată de organism. Conform studiului, venlafaxina are cele mai grave efecte secundare, fiind asociată unui risc crescut de apariție a gândurilor care împing spre suicid.

Cercetătorii recunosc că eficiența și riscurile privind efectele secundare grave ale acestei categorii de medicamente sunt mai puțin cunoscute din cauza insuficienței studiilor clinice. De o gravitate specială sunt gândurile sau comportamentele suicidare legate de consumul de antidepresive. Într-un comentariu care însoțește acest studiu, Dr. Jon Jureidini, un om de știință australian, susține că, în ceea ce privește paroxetina, comportamentele suicidare se pot manifesta la 10% din pacienții tratați, conform noilor studii, față de 3% cum se menționa în cele anterioare.

După estimările citate în cadrul studiului, 2,8% dintre copiii cu vârsta între 6 și 12 ani și respectiv 5,6% dintre adolescenții din țările dezvoltate suferă de tulburări depresive majore, procente care, în realitate ar putea fi mai mari dacă ținem cont de dificultatea de a diagnostica patologia depresivă, mai ales în cazul acestor categorii de vârstă. La copii și adolescenți simptomele depresiei sunt diferite de cele manifestate de adulți: ele includ în special stări de iritabilitate, refuz școlar și un comportament agresiv.

În ceea ce privește medicamentele antidepresive, pe lângă comportamentul suicidar, efectele negative pot include dureri de cap, stări de greață și insomnii și cu toate acestea au continuat să fie prescrise în număr din ce în ce mai mare, chiar dacă în majoritatea țărilor occidentale se recomandă prescrierea lor doar în cazurile depresiilor grave, după eventualul eșec al psihoterapiei.

"Antidepresivele nu par să ofere beneficii clare în cazul tratării copiilor și adolescenților", concluzionează autorii studiului care adaugă că "fluoxetina este probabil cea mai bună opțiune atunci când tratamentul medicamentos este necesar la aceste categorii de vârstă".

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...