Ministrul va lua o decizie în privința situației de la Spitalul Suceava joi dimineață.

În 21 martie, România afla că Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din ţară. La data aceea, în Spitalul Judeţean erau deja 11 cadre medicale şi zeci de pacienţi infectaţi. Situaţia escaladase deja, astfel că autorităţile nu au reuşit să afle nici până azi cine a fost pacientul zero. Ancheta epidemiologică s-a blocat înainte să înceapă.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a emis un comunicat, în care anunță că dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, competenţa de soluţionare revine procurorilor. Autoritățile precizează că, la acest moment, există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava).

Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de retragere a decorației oferite Spitalului Județean de Urgență din Suceava, ca urmare a "gravelor deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19". Unitatea medicală primise, pe data de 5 aprilie 2019, Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat intrarea în vigoare a Ordonanței militare cu numărul 6, care prevede carantinarea municipiului Suceava, unde s-au raportat aproape 600 de cauzuri d infectare cu noul coronavirus, dar și a altor localități învecinate. "Se instituie măsura de carantinare asupra municipiului Suceava, comune din zona limitrofă şi o zonă de protecţie asupra unor unităţi administrativ teritoriale din Suceava”, a anunţat ministrul. El a precizat că sub măsura carantinei intră și localitățile Adâncata, Salcea, Mitocul Dragomirnei, Ipotesti, Bosanci, Moara, Pătrăuți.

Citește și