Musulmani trăiesc, de exemplu, şi în Maramureş, iar aceştia s-au adaptat extrem de bine în comunităţile din judeţ încât nu s-a pus niciodată problema unui conflict, fie el izolat, din cauza confesiunii.

Ultimul recensământ efectuat în anul 2011 relevă faptul că în judeţ există 58 musulmani din totalul de 478.659 maramureşeni. Cei mai mulţi au domiciliul în municipii şi oraşe, 50 la număr, diferenţa de opt locuind în mediul rural. Din totalul de 50 din mediul urban, cei mai mulţi, 35 sunt în Baia Mare. Alţi zece au fost recenzaţi în Şomcuta Mare, însă acolo funcţionează Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil destinat refugiaţilor. Izolat, există persoane de religie musulmană în Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Borşa, Vişeu de Sus. În ceea ce priveşte mediul rural, câte un musulman sau doi sunt în Ariniş, Bistra, Recea, Rona de Sus, Sarasău ori Satulung.

Armonie între creştini şi musulmani

Reprezentanţii marilor cultelor religioase din Maramureş spun că în judeţul nostru există toleranţă religioasă în ceea ce priveşte minorităţile, inclusiv pentru musulmani.

„Numărul lor este insesizabil în Maramureş. Nu se pune problema de neînţelegeri. La noi în ţară, de fapt, legătura dintre creştini şi musulmani a fost bună, nu au existat conflicte. Creştinii ortodocşi nu vorbesc nimic rău de musulmani. Şi un exemplu este Dobrogea, acolo unde convieţuiesc fără niciun fel de problemă. Necazuri apar acolo unde sunt mulţi fundamentalişti. Nu se pune problema ortodocşilor.

Dacă există persoane extrem de implicate în viaţa religioasă, acestea o fac pentru sufletul lor, fac toate rânduielile pentru ele, nu pentru că ar avea ceva cu alte persoane de altă religie. Însă, într-adevăr, terorismul reprezintă o mare problemă generată de persoane cu viziuni radicale. Însă, şi ceea ce au făcut acei caricaturişti francezi a constituit o provocare. Ţinând cont că teroriştii sunt agresivi, nu e normal să te joci sau să îţi baţi joc de religia cuiva. Vorbim despre latura sentimentală a fiecărui om. Libertatea de exprimare trebuie să aibă şi limite”, a explicat Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și