Reprezentanţii acestor şcoli spun că situaţia ar putea fi remediată dacă ar primi autobuze în locul microbuzelor şcolare.

„Face câte cinci-şase curse câte-un microbuz, dimineaţa”

De exemplu, la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare fac naveta peste 200 de elevi de diferite vârste, transportul acestora realizându-se cu trei microbuze.

„Noi avem peste 200 de copii pe care îi ducem cu microbuzele. Programul microbuzelor începe în jur de 6.30, iar la şapte fără cinci, şapte fără zece, copiii sunt deja în şcoală. Iar noi avem profesori de serviciu care la ora 7.00 sunt deja prezenţi în şcoală. Plus cei doi directori. Prima cursă la ora aia trebuie să ajungă, ca să poată merge şi după ceilalţi elevi. Face câte cinci-şase curse câte-un microbuz dimineaţa. Avem elevi din şapte localităţi. Din cauza asta, noi am solicitat, în urma unei adrese care s-a primit de la Inspectorat, să ne suplimenteze cu un autobuz de 30 de locuri. Dacă am avea un autobuz, s-ar înjumătăţi timpul. Ar pleca undeva în jur de ora 7.00, iar la ora 8.00 ar fi toţi elevii la şcoală. Am făcut demersurile, suntem trecuţi acolo pe listă, dar nu ne-a mai venit. Iar în varianta în care nouă ne-ar fi trimis un autobuz, unul din cele două microbuze (16+1 locuri) l-am fi pus la dispoziţia Inspectoratului, să-l dea altei şcoli. Momentan, avem două microbuze de 16 locuri+1 şi un microbuz de 8 locuri+1”, a declarat Claudiu Vladimir Mureşan, directorul Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare.

„Avem nevoie de un autobuz de peste 30 de locuri”

De asemenea, în comuna Copalnic Mănăştur situaţia este asemănătoare.

„Avem trei microbuze (16+1), dar nu-s suficiente, pentru că aduc copii inclusiv din Cărbunari, Făureşti, Curtuiuşu Mic, Cărpiniş. Noi la ora 7.15 avem primii sosiţi, iar microbuzul pleacă după altă tură, încât la opt fără zece, practic, e gata transportul. Suntem pe lista de aşteptare la autobuzele de peste 30 de locuri. Atunci ne va fi mai uşor şi copiilor la fel. E mult să stai în şcoală o jumătate de oră dimineaţa”, spune Ioan Pop, directorul Şcolii Gimnaziale Copalnic Mănăştur.

„Părinţii s-au mobilizat şi au angajat o firmă privată care îi duce şi îi aduce pe copii”

La Liceul „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare învaţă şi copii din Remetea Chioarului, Berchezoaia şi Berchez, iar problema cu care ei se confruntă este lipsa unui mijloc de transport. În acest sens, părinţii au angajat o firmă privată. „Sunt copii care vin de la Remetea Chioarului, Berchezoaia şi Berchez, dar noi nu putem să-i aducem cu microbuzul, pentru că sunt dintr-o localitate care nu aparţine de a noastră; aparţine de Remetea Chioarului. Eu aş trimite microbuzul să-i aducă, dar nu avem voie, nu-i legal. Nu am voie să trimit microbuzul în altă localitate. Autobuz nu este pe ruta asta, numai până în Berchez, iar atunci părinţii s-au mobilizat şi au angajat o firmă privată care îi duce şi îi aduce pe copii. Plătesc în jur de 75 de lei pe lună de elev, bani care nu se decontează. Eu am făcut şi solicitare la URBIS să introducă un autobuz pe ruta Baia Mare-Şomcuta, dar am primit răspuns negativ”, mai precizează Claudiu Vladimir Mureşan, directorul liceului din Şomcuta Mare.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş mărturisesc că au luat la cunoştinţă aceste probleme, însă spun că situaţia autobuzelor se va concretiza abia în anul şcolar viitor.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și