În Maramureş, au ajuns primele 500 de carduri naţionale de sănătate. Acestea au fost distribuite pacienţilor dializaţi de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş.

„În Maramureş au ajuns în jur de 500 de carduri naţionale de sănătate, cam atâţia dializaţi avem noi în judeţ. Am primit cardurile de la Bucureşti, le-am repartizat, toate au ajuns în posesia asiguraţilor, mai puţin patru, deoarece aceşti pacienţi au decedat între timp. Cardurile rămase au fost trimise înapoi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Referitor la cardurile pentru restul populaţiei, din analiza pe care am făcut-o în Bucureşti, sunt în jur de 12,5 milioane de carduri tipărite şi ele se tipăresc în continuare. Aşa cum a fost angajamentul, probabil că din septembrie aceste carduri vor începe să vină în judeţe pentru repartizare. De asemenea, se păstrează în continuare angajamentul ca, de la 1 ianuarie 2015, serviciile medicale să fie funcţionale pe baza cardului de asigurări de sănătate”, a declarat ec. Viorel Deghid, preşedintele CAS Maramureş.

Pacienţii care au intrat deja în posesia cardurilor naţionale de sănătate au scăpat de drumuri după adeverinţe şi alte hârtii necesare pentru a putea beneficia de tratament. „La noi cardul funcţionează foarte bine. Este un sistem integrat bine organizat. Centrele de dializă au făcut pregătirea necesară, respectiv au cititoare de carduri şi întreaga activitate s-a desfăşurat fără niciun incident. Pacienţii au beneficii extraordinare, pentru că, în momentul în care se prezintă medicului, specialistul spitalului are toate informaţiile pe card şi pacientul nu trebuie să-şi aducă niciun fel de adeverinţă de la casă, de la angajator, de nicăieri. Cardul este actul de identitate în domeniul medical şi dă toate informaţiile despre pacient”, a precizat Viorel Deghid.

Toţi maramureşenii vor primi cardul până la sfârşitul anului

Odată cu implementarea cardului naţional de sănătate pe acest segment, nu s-au constatat diferenţe majore în privinţa deconturilor, dar CAS Maramureş se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în momentul în care toţi asiguraţii vor beneficia de servicii pe baza cardului. „Important pentru noi, din punctul de vedere al CAS Maramureş, este faptul că întreaga activitate se desfăşoară la vedere, transparent. Aici, la sistemul de dializă nu am avut cum să observăm diferenţe faţă de cum decurgeau lucrurile până cum, pentru că se ştie totul cu exactitate şi oamenii beneficiază de tratamentul respectiv de ani de zile şi nu este nimic spectaculos aici. Dar lucrurile interesante în ceea ce priveşte evaluarea deconturilor pe care le vom face vor fi în momentul în care marea masă de asiguraţi va merge la medicul de familie, la specialişti, la farmacie. Noi aşteptăm cu interes implementarrea cardului. Este o muncă foarte grea, va trebui să facem un serviciu special pentru ca să gestionezi distribuirea a circa 300.000 de carduri, în judeţ”, a concluzionat Viorel Deghid.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și