În data de 1 februarie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră și Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi a municipiului Bucureşti.

Acţiuni au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, afgani,bulgari, moldoveni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria – Bulgaria-România – Europa de Vest.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul astfel constituit a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare și adăpostire a mai multor migranți, de diferite naționalități, aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei româno-ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite, ulterior călăuzite, în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș.

În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiul necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția în momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.

citeste articolul complet pe ActualMM.ro

Citește și

loading...