Știri Sighet247.ro: MARAMUREŞ: Singura cultură de afin din nord-vestul țării, o investiție de aproape 300.000 de euro

Culturile de afin sunt o raritate în nord-vestul României unde tradiționale sunt plantațiile de meri, peri, pruni, caiși și piersici, însă există agricultori dispuși să investească în culturi noi și să amenajeze terenuri nefolosite pentru a scoate un minim de profit.

MARAMUREŞ: Singura cultură de afin din nord-vestul țării, o investiție de aproape 300.000 de euro Ioan Moldovan, economist, în vârstă de 62 de ani, a experimentat cu succes în satul Posta, pe aproape 10 hectare de teren, o cultură de afin care abia la câțiva ani de exploatare începe să producă cu adevărat. Cultura afinului, arbust ce poate fi întâlnit la altitudini de peste 1.000 de metri, e destul de pretențioasă și necesită muncă fizică intensă din momentul plantării până la strângerea recoltei.

Moldovan, împreună cu familia, au investit aproape 300.000 de euro, iar cel mai mare obstacol l-a întâlnit la desfacerea pe piața internă, în timp ce pe piața europeană a trebuit să cedeze în fața jucătorilor consacrați.

Proprietarul culturii de afin a recunoscut că media a fost cea care l-a influențat să înceapă afacerea, dar și un teren moștenit, care de mulți ani nu era folosit așa că s-a gândit să-i dea o întrebuințare.

" Înainte de 2010, grație televiziunii, am urmărit unde erau promovate anumite culturi care se pare, în acel moment, erau foarte rentabile; printre acestea se numărau și afinele (...), am reținut un amănunt: că e nevoie de un sol acid, iar cum soacra mea deținea un teren de 10 ha în satul Posta—Remetea Chioarului, mă gândeam să-l valorific. Mi s-au făcut și oferte pe teren, dar am renunțat și așa a început ideea căutării fondurilor europene.

Erau niște piedici fantastice, iar cei care întocmeau documentația nu îți garantau nimic, deși cofinanțarea o aveam. Până la urmă, m-am hotărât eu și fiul meu să studiez cum se poate înființa o cultură de afin și, ca să fiu sigur de reușită, am respectat tehnologia de lucru exact ca la carte.

Faptul că am plecat de la premisa că voi găsi foarte ușor îndrumările de specialitate pe net, în cărți, publicații românești și străine a fost un prim obstacol, am realizat că informațiile necesare sunt prea puține și e vorba doar de o documentare sumară. Existau unele indicii în materialele consultate, dar descrierea procesului de cultură și întreținere a afinului era sumară. Deși sunt de la țară și eram familiarizat cu munca câmpului, am dedus că nu mai merge după agricultura tradițională, iar în cazul unei culturi intensive, trebuie să respecți regulile, altfel nu ai randament, practici o agricultură de subzistență, investițiile sunt foarte mari și nu îți permiți să riști", a explicat Ioan Moldovan.

Omul de afaceri, care deține și o pensiune turistică în municipiul Baia Mare, a investit o sumă considerabilă în startul afacerii cu afine, dorind cu orice preț să folosească terenul deținut de familia sa.

"Am investit peste 260.000 de euro într-o plantație de afin, model pentru Maramureș și județele vecine, cred că o asemenea cultură de afin nu mai există în altă parte a Transilvaniei pe modelul implementat de noi. Investiția e apreciabilă și, fiind într-o zonă aridă, a fost nevoie să mai investim într-un lac de acumulare pe 1, 5 ha de teren.

A fost nevoie să adaptăm cursul unei văi colinare care, de obicei pe timpul verii, seacă, iar în timp, pentru a avea apă, a fost nevoie de acest artificiu tehnic. Afinul e foarte pretențios în privința apei și a trebuit să caut o soluție, altfel, să transporți apa cu cisternă de mare tonaj, devine extrem de costisitor", a mărturisit fermierul.

În momentul pornirii afacerii a căutat sprijinul specialiștilor din agricultură, dar majoritatea nu avea cunoștințele necesare, astfel încât a fost nevoit să colinde prin țară în căutarea altor întreprinzători care deja activau în domeniu. Turba care se așază la rădăcina plantei o importă din Lituania.

"Au fost mici secrete în ce privește cultura afinului, secrete pe care nu le-am găsit în lucrările de specialitate — puține la număr, în România — distanța de plantare, soiurile care se pretează în funcție de o anumită înclinare a terenului, de aciditatea solului. În nicio lucrare de specialitate nu se spune că trebuie să pui la baza rădăcinii turbă sau rumeguș, nicăieri nu afli care ar trebui să fie proporția între rumeguș și turbă, dar am avut noroc că am importat turbă din Lituania. Avem și noi, în țară, turbării, însă turba e de slabă calitate, nu e cernută, e mult prea mare (...). Nicăieri nu găsești cum să faci o tăiere a afinului — e tăiere de creștere, tăierea de rod (...), nu vă mai spun, modul de administrare a îngrășămintelor — dacă se practică această formulă. Am solicitat sprijinul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Maramureș, a Unității Fitosanitare, fără prea mare efect, parcă țin totul aproape secret și nu te ajută cu nimic.

Afinele nu se prea stropesc cu substanțe chimice, în schimb au dăunători cum ar fi șoarecii, șobolanii și ciorile și cu foarte mare greu am reușit să-i stârpim. Cel mai dificilă luptă a fost cu șoarecii și șobolanii care își făcuseră pe sub rădăcinile plantei tuneluri iar dacă ajunge aerul la rădăcină, nu se mai dezvoltă planta.

Nu știam de ce anumite plante au rămas mici, rahitice și ne-a luat timp până am descoperit adevărata cauză a dezastrului din plantație. Pentru a învăța cum funcționează plantația afinului am colindat țara pentru a învăța din experiența altora și a încerca

SIGHET - Asociația „Suntem Vocea Lor” a început construcția unei noi case pentru familia căreia i-a ars casa complet în ziua de Rusalii
UE a introdus taxe pentru importurile din SUA ca răspuns la taxele impuse de administrația americană
FOTO - „PROMOȚIE” la Carrefour în SIGHET: Mai scump, după ce a fost mai ieftin!
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
VREMEA - Vreme capricioasă în Maramureş pentru vineri, 22 iunie. Posibile inundaţii în judeţ
COD GALBEN pentru furtuni puternice aşteptate în Maramureş, valabil pentru ziua de vineri, 22 iunie a.c.
Ansamblul Folcloric „MARA” la final de stagiune
PROIECT DE LEGE – Nu toate magazinele vor fi obligate să accepte plata cu cardul (POS)
Polițiștii sigheteni au pus în aplicare un mandat de arestare pe numele unui bărbat condamnat la închisoare pentru contrabandă
BAIA MARE - Tânăr surprins de un cetățean în timp ce încerca să fure bunuri dintr-un chioșc
BÂRSANA - Aproximativ 3.000 pachete cu țigări de contrabandă, confiscate de către polițiști
SIGHET - O tânără fără permis de conducere, a avariat patru maşini pe strada Bogdan Vodă
Instagram lansează un concurent pentru YouTube
SUA declară că nu există niciun semn că ar fi început dezarmarea nucleară a Coreei de Nord
SIGHET - „FESTY VARA” la Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”
Schimbare importantă privind cardurile de sănătate
PROTEST în Baia Mare împotriva modificării codurilor penale
METEO – Vara își intră în drepturi în Maramureș. Temperaturile vor urca până la 34 de grade Celsius
VIDEO - Jandarmii, în slugărnicia lor, au săltat și un jurnalist german ce documenta protestele din București
FOTO & VIDEO: ACCIDENT GRAV LÂNGĂ BAIA MARE - Două maşini distruse și trei persoane rănite
STREET FOOD FESTIVAL – Cel mai gustos eveniment, pentru prima dată la Baia Mare
Aeroportul din Baia Mare redevine operațional începând de mâine, 21 iunie 2018
O cântăreaţă face furori în România, pozând goală
Sinucidere la Câmpulung la Tisa - O femeie a înghiţit voit un pumn de medicamente
Dan Şova, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora. Decizia Instanței este definitivă
Prinşi de poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş la scurt timp după ce au sustras două biciclete de pe raza judeţului Satu Mare
Un băimărean beat la volan, a ajuns cu mașina într-un șanț
BORȘA - Condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate pentru act sexual cu un minor, încarcerat de poliţişti
Mihai Andrei Pălincaș, singurul elev din Maramureș care a obținut nota maximă la Evaluarea Națională
S.O.S. - Să salvăm Podul de la „Grădina Morii”: Primarul Horia Scubli vrea să înlocuiască traversele de lemn cu tablă!
BORŞA - Descinderi la clanul Cofenilor. Au fost ridicate mai multe arme şi bani
Trei cutremure au avut loc în Buzău, în 12 ore
FOTO - Peste 10.000 pachete de țigări descoperite într-o mașină și la frontiera verde
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 20 iunie
MACABRU: BORŞA - Cadavrul unui bărbat, găsit la marginea unei păduri