Știri Sighet247.ro: MARAMUREŞ: Singura cultură de afin din nord-vestul țării, o investiție de aproape 300.000 de euro

Culturile de afin sunt o raritate în nord-vestul României unde tradiționale sunt plantațiile de meri, peri, pruni, caiși și piersici, însă există agricultori dispuși să investească în culturi noi și să amenajeze terenuri nefolosite pentru a scoate un minim de profit.

MARAMUREŞ: Singura cultură de afin din nord-vestul țării, o investiție de aproape 300.000 de euro Ioan Moldovan, economist, în vârstă de 62 de ani, a experimentat cu succes în satul Posta, pe aproape 10 hectare de teren, o cultură de afin care abia la câțiva ani de exploatare începe să producă cu adevărat. Cultura afinului, arbust ce poate fi întâlnit la altitudini de peste 1.000 de metri, e destul de pretențioasă și necesită muncă fizică intensă din momentul plantării până la strângerea recoltei.

Moldovan, împreună cu familia, au investit aproape 300.000 de euro, iar cel mai mare obstacol l-a întâlnit la desfacerea pe piața internă, în timp ce pe piața europeană a trebuit să cedeze în fața jucătorilor consacrați.

Proprietarul culturii de afin a recunoscut că media a fost cea care l-a influențat să înceapă afacerea, dar și un teren moștenit, care de mulți ani nu era folosit așa că s-a gândit să-i dea o întrebuințare.

" Înainte de 2010, grație televiziunii, am urmărit unde erau promovate anumite culturi care se pare, în acel moment, erau foarte rentabile; printre acestea se numărau și afinele (...), am reținut un amănunt: că e nevoie de un sol acid, iar cum soacra mea deținea un teren de 10 ha în satul Posta—Remetea Chioarului, mă gândeam să-l valorific. Mi s-au făcut și oferte pe teren, dar am renunțat și așa a început ideea căutării fondurilor europene.

Erau niște piedici fantastice, iar cei care întocmeau documentația nu îți garantau nimic, deși cofinanțarea o aveam. Până la urmă, m-am hotărât eu și fiul meu să studiez cum se poate înființa o cultură de afin și, ca să fiu sigur de reușită, am respectat tehnologia de lucru exact ca la carte.

Faptul că am plecat de la premisa că voi găsi foarte ușor îndrumările de specialitate pe net, în cărți, publicații românești și străine a fost un prim obstacol, am realizat că informațiile necesare sunt prea puține și e vorba doar de o documentare sumară. Existau unele indicii în materialele consultate, dar descrierea procesului de cultură și întreținere a afinului era sumară. Deși sunt de la țară și eram familiarizat cu munca câmpului, am dedus că nu mai merge după agricultura tradițională, iar în cazul unei culturi intensive, trebuie să respecți regulile, altfel nu ai randament, practici o agricultură de subzistență, investițiile sunt foarte mari și nu îți permiți să riști", a explicat Ioan Moldovan.

Omul de afaceri, care deține și o pensiune turistică în municipiul Baia Mare, a investit o sumă considerabilă în startul afacerii cu afine, dorind cu orice preț să folosească terenul deținut de familia sa.

"Am investit peste 260.000 de euro într-o plantație de afin, model pentru Maramureș și județele vecine, cred că o asemenea cultură de afin nu mai există în altă parte a Transilvaniei pe modelul implementat de noi. Investiția e apreciabilă și, fiind într-o zonă aridă, a fost nevoie să mai investim într-un lac de acumulare pe 1, 5 ha de teren.

A fost nevoie să adaptăm cursul unei văi colinare care, de obicei pe timpul verii, seacă, iar în timp, pentru a avea apă, a fost nevoie de acest artificiu tehnic. Afinul e foarte pretențios în privința apei și a trebuit să caut o soluție, altfel, să transporți apa cu cisternă de mare tonaj, devine extrem de costisitor", a mărturisit fermierul.

În momentul pornirii afacerii a căutat sprijinul specialiștilor din agricultură, dar majoritatea nu avea cunoștințele necesare, astfel încât a fost nevoit să colinde prin țară în căutarea altor întreprinzători care deja activau în domeniu. Turba care se așază la rădăcina plantei o importă din Lituania.

"Au fost mici secrete în ce privește cultura afinului, secrete pe care nu le-am găsit în lucrările de specialitate — puține la număr, în România — distanța de plantare, soiurile care se pretează în funcție de o anumită înclinare a terenului, de aciditatea solului. În nicio lucrare de specialitate nu se spune că trebuie să pui la baza rădăcinii turbă sau rumeguș, nicăieri nu afli care ar trebui să fie proporția între rumeguș și turbă, dar am avut noroc că am importat turbă din Lituania. Avem și noi, în țară, turbării, însă turba e de slabă calitate, nu e cernută, e mult prea mare (...). Nicăieri nu găsești cum să faci o tăiere a afinului — e tăiere de creștere, tăierea de rod (...), nu vă mai spun, modul de administrare a îngrășămintelor — dacă se practică această formulă. Am solicitat sprijinul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Maramureș, a Unității Fitosanitare, fără prea mare efect, parcă țin totul aproape secret și nu te ajută cu nimic.

Afinele nu se prea stropesc cu substanțe chimice, în schimb au dăunători cum ar fi șoarecii, șobolanii și ciorile și cu foarte mare greu am reușit să-i stârpim. Cel mai dificilă luptă a fost cu șoarecii și șobolanii care își făcuseră pe sub rădăcinile plantei tuneluri iar dacă ajunge aerul la rădăcină, nu se mai dezvoltă planta.

Nu știam de ce anumite plante au rămas mici, rahitice și ne-a luat timp până am descoperit adevărata cauză a dezastrului din plantație. Pentru a învăța cum funcționează plantația afinului am colindat țara pentru a învăța din experiența altora și a încerca

Competiţii sportive organizate de jandarmii maramureşeni
Laura Codruța Koveși a câștigat procesul - Gâdea, Ciuvică și Antena 3 trebuie să-i plătească acesteia daune morale de 300.000 lei
TENIS – Simona Halep rămâne No. 1 în lume
102 MORȚI LA NIVEL NAŢIONAL – Doi sătmăreni au murit de gripă în acest sezon
BOCICOIU MARE - Finanțare de 1,5 milioane de lei pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut de poliție într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale
Realizatorul Radio și TV Andrei Gheorghe a murit la vârsta de 56 de ani
FOTO & VIDEO - Bărbat din Brașov aruncat în râul Săsar de pe un pod din BAIA MARE. Suspecții au fost prinși
BAIA MARE - Urmărit naţional, identificat şi încarcerat de poliţişti
SARASĂU - Amenzi de 3.000 de lei și un certificat de înmatriculare suspendat de către polițiști
SIGHET - Profesorii de la CN „Dragoș Vodă” și de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” au încercat să boicoteze simulările pentru Examenul de Bacalaureat
MARAMUREȘ - Simpozion economic austriaco-român
Vremea se menține rece în Maramureş în următoarele zile
Ninsorile au lăsat fără curent localitățile BORȘA și BLIDARI
Bărbat din Săliștea de Sus, arestat preventiv pentru omor
ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE  – Activităţi organizate de I.P.J. Maramureş
”Stejarii” s-au calificat la Cupa Mondială de rugby!
ACCIDENT RUTIER - Doi maramureșeni AU PLONJAT cu mașina în râul Sălăuța de pe DN 17C pe raza comunei Fiad
SIGHET: Finanțările prin PNDL la un nivel rușinos de mic - Giulești, Rona de Sus, Săpânța și multe alte comune au atras mult mai mulți bani
FOTO - 53 de baxuri cu țigări descoperite în remorca unui camion, în PTF Siret
Un brancardier din Spitalul Județean Baia Mare, suspectat că ar fi AGRESAT SEXUAL O MINORĂ INTERNATĂ
VIDEO - Știrea publicată de Sighet 247 privind elevi din Sighet aduși cu arcanul din timpul orelor de curs pentru a aplauda politicienii a fost preluată de presa națională
BORȘA - Descoperire macabră. Cadavrul unui localnic, găsit în albia râului Vișeu
Firma de leasing din Baia Mare, țepuită de un băcăuan cu peste 1.600.000 de lei
UE pregătește o nouă lovitură pentru Facebook, Google și Twitter
VIȘEU DE SUS - Violatorul și ucigașul bătrânei imobilizate la pat a fost prins de polițiști
Taina limbajului și dinamismul specific limbii române
O CARTE, DUMINICA: ʺAş fi vrut să fiu egipteanʺ  de Alaa-al Aswani
Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic
MAREA UNIRE - Românii din dreapta Tisei se pregătesc pentru aniversarea Centenarului României
Mai multe corpuri de iluminat din Sighet, distruse de pistolari necunoscuți. Se oferă recompensă pentru găsirea făptașilor
FOTO & VIDEO - 45.000 de pachete cu ţigări, confiscate de polițiștii de frontieră în urma unei percheziții
Simona Halep a ratat calificarea în finala Indian Wells
FOTO & VIDEO - VW Golf căutat în Italia, descoperit de polițiștii de frontieră în Sighetu Marmației
METEO - Vremea se răceşte dramatic în weekend