„Pe parcursul lunii septembrie, în Maramureş, au fost controlate 146 de agenţi economici, fiind sancţionaţi 133. Valoarea sancţiunii aplicate este de 23.000 lei. Au fost constatate 179 de neconformităţi, pentru care s-au dispus măsuri de remediere. În cadrul judeţului Maramureş, în septembrie, au fost înregistrate 13 evenimente la locul de muncă, din care 11 au fost catalogate ca accidente de muncă.

În domeniul Relaţiilor de muncă, au fost verificaţi 207 agenţi economici şi au fost sancţionaţi 47 dintre ei. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la suma de 125.000 lei, din care: 60.000 pentru munca la negru, unde au fost depistaţi patru angajatori care utilizau muncă nedeclarată şi un număr de şase angajaţi, aplicându-se amenzi de 10.000 lei pentru fiecare persoană depistată. Din cei 125.000 lei, 33.500 lei ca valoare a amenzilor au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor legale privind întocmirea, completarea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, arată Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş.

Controale pe toate palierele de activitate

Pentru a elimina munca la negru, strategia autorităţilor este una complexă. „Controale non-stop, pe toate palierele de activitate, inclusiv controale de noapte, controale în zile de weekend şi, de altfel, mediatizarea. Sunt două tipuri de controale: cele mixte (împreună cu ANAF) şi cele unde poliţia sau jandarmii îşi fac treaba noaptea, dacă se semnalează probleme”, explică Mircea Onea.

Oficialul ITM recomandă, pe de altă parte, angajaţilor să nu se încreadă în patroni şi să-şi verifice periodic actele depuse la Inspectoratul de Muncă. „O persoană care acceptă să lucreze fără forme legale, practic, nu este asigurată în niciun fel în sistemul public de pensii. Această muncă la negru se realizează cu acordul părţilor. Sunt situaţii când persoana a semnat un contract de muncă, dar angajatorul nu-l transmite, nu-l înregistrează. De aceea recomandăm salariaţilor din când în când să vină la noi să se intereseze legat de acel contract şi să fie atenţi la ce semnează!”, recomandă Mircea Onea.

Cauzele muncii la negru sunt adesea cauzate de faptul că majoritatea angajaţilor sunt adepţii politicii de obţinere a unor profituri importante pe termen scurt. Indiferent de cauză, munca fără forme legale prezintă o serie de dezavantaje atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, amintesc inspectorii de muncă maramureşeni.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și