„Având în vedere episodul tragic survenit în data de 21 august în localitatea Iapa, judeţul Maramureş, când un copil a fost ucis de către câinele unchiului său, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş doreşte să reinformeze toţi deţinătorii de astfel de animale de companie despre atribuţiile şi obligaţiile pe care le au, conform legilor în vigoare.

În primul rând, deţinătorul trebuie să aibă minimum 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, aceşti câini trebuie înregistraţi la Asociaţia Chinologică Română”, a declarat Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVSA Maramureş. El a mai precizat că proprietarii acestor animale trebuie să inscripţioneze spaţiul de deţinere al animalului cu plăcuţe pe care să scrie „Câine periculos” sau „Câine agresiv”, să depună la poliţia din raza de domiciliu o adeverinţă în fotocopie eliberată de Asociaţia Chinologică, din care să rezulte încadrarea câinelui într-una din categoriile prevăzute de lege.

„Deţinătorii de astfel de animale au obligaţia să-şi identifice câinii prin microcipare sau tatuare, cu numere de identificare, introduse în baza de date la un cabinet veterinar privat, de a efectua vaccinarea antirabică şi rapelul în intervalul de timp conform indicaţiilor vaccinului antirabic, să efectueze obligatoriu sterilizarea câinilor din categoria I, dar şi să-şi asigure animalul printr-o poliţă de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de acesta”, a adăugat Pop. Accesul câinilor din categoria Pit Bull, Boerbull, Bandog sau metişii lor este strict interzis în localurile publice, mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice.

Obligaţii asumate… sau nu

„Ştiu că am o serie de obligaţii. Dar am ştiut de ele când mi-am luat câinele. Mi-au plăcut dintotdeauna câinii din rasa Rottweiller şi mi-am luat unul. Are aproape 80 kg, e greu cu el, dar am mare grijă când ies cu el la plimbare. Are botniţă tot timpul, lumea se fereşte atunci când îl vede şi e mai bine aşa. Mi-am asumat nişte lucruri atunci când am luat în grijă un astfel de câine. Dar nu aş renunţa la el. Nu am avut probleme cu el până acum”, a spus, pentru Glasul Maramureşului, Mihai, proprietar de câine Rottweiller. „Unii dintre proprietarii acestor rase de câini ştiu că au obligaţii legale, alţii nu. Însă, nu ţin cont mulţi de aceste obligaţii.

Eu le spun cam ce ar trebui să facă să nu ia amenzi. 80% dintre bichoni ar trebui să aibă botniţă, pentru că atacă în mod repetat. Mulţi din cei care au astfel de câini să nu meargă pe principiul că al meu câine este mai puternic, pentru că se pot întâmpla accidente. Aceste animale trebuie înregistrate la Poliţie, trebuie să fie ţinute în lesă şi cu botniţă.

Acea ordonanţă din 2002 spune clar că orice câine care a atacat în mod repetat om sau animal este considerat agresiv şi proprietarii lor trebuie să respecte prevederile legale. Omul răspunde pentru faptele câinelui său”, a menţionat, pentru Glasul Maramureşului, Angheluţă Dumitru, dresor de câini din Baia Mare . Dresorii maramureşeni mai susţin că nu este normal ca pentru fapta făcută de un câine dintr-o anumită rasă să se dea vina pe acel patruped.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și