Mai sunt numai două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar potrivit anunţului făcut de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, doar 14 şcoli au autorizaţie de securitate la incendiu. Alte 35 de şcoli nu au deloc.

„Referitor la unităţile de învăţământ, la nivelul judeţului Maramureş, există un număr de 14 unităţi de învăţământ, care şi-au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu şi 35 care au nevoie de acest act administrativ. Aş menţiona faptul că nu toate unităţile de învăţământ necesită autorizaţia de securitate la incendiu, având în vedere că legislaţia nu se aplică retroactiv”, au arătat reprezentanţii ISU Maramureş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ei au mai spus că, în perioada următoare, vor efectua controale şi acţiuni preventive la unităţile de învăţământ, având ca scop înlăturarea unor stări de pericol iminent şi reducerea riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă.

Autorizaţia de securitate la incendiu nu elimină posibilitatea izbucnirii focului

Ei au mai arătat că obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu certifică, la momentul obţinerii, îndeplinirea la nivel de siguranţă prin asigurarea unor condiţii tehnice impuse prin reglementări, însă nu elimină total posibilitatea izbucnirii unui incendiu.

„În exploatarea construcţiei, din punctul de vedere al apărării împotriva incendiilor, astfel de evenimente pot fi cauzate sau favorizate de situaţii care ţin de acţiuni premeditate, de crearea unor stări de pericol de moment, de exploatarea construcţiilor, de neglijenţa sau exploatarea necorespunzătoare a unor instalaţii, de intervenţii neautorizate asupra unor elemente de construcţii. Pe de altă parte, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existenţa unor elemente de pericol, cât timp măsurile de securitate la incendiu sunt implementate şi, totodată, sunt respectate”, au mai arătat reprezentanţii ISU.

La conferinţa de presă au participat lt. col. Ciornea Florin, adjunct inspector-şef, cpt. Piţiş Marian, şef Prevenirea Incendiilor şi cpt. Alexa Gonczi Oana, purtător de cuvânt. Cu aceeaşi ocazie, ei au prezentat obligaţiile unităţilor de învăţământ.

„În fiecare an, în şcoli trebuie să se realizeze exerciţii de alarmare cel puţin o dată pe semestru. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să desemneze cadre tehnice sau specialişti cu atribuţii de coordonare, control şi constatare a încălcării legii în domeniul apărării împotriva incendiilor şi stabilirea sarcinilor concrete ce le revin, astfel încât să fie îndeplinite obligaţiile prevăzute de lege pentru organele de conducere, privind organizarea, dotarea, încadrarea şi instruirea specifică. De asemenea, au obligaţia să instruiască periodic salariaţii privind cunoaşterea şi respectarea instrucţiunilor de lucru, a regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor curente, precum şi a celor care trebuie respectate pe timpul executării lucrărilor periculoase. Să organizeze echipele de intervenţie în caz de incendiu, pe toată durata desfăşurării activităţilor didactice, cu precizarea nominală a sarcinilor ce revin membrilor acestora”, spun reprezentanţii ISU MM.

Termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu a fost prorogat până la data de 30 septembrie 2017.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și