Ministrul Sănătății a discutat despre creșterea salariilor întregului personal din sistemul sanitar, precum și deficitul de medici la spitalele din județ, precizează un comunicat al SJU Baia Mare, remis AGERPRES.

Nicolae Bănicioiu a efectuat și o vizită în partea renovată a spitalului, dar a vizitat și Blocul Operator, Terapia Intensivă, Secția Ortopedie și Unitatea de Primire Urgențe din SJU Baia Mare.

În ceea ce privește cardurile de sănătate, ministrul Sănătății s-a arătat optimist că acestea vor fi emise și pentru copii, până în primăvara anului viitor.

"Cardurile de sănătate sunt un proiect bun, care trebuie continuat. Vor avea carduri de sănătate toți copiii, încă din clipa în care se nasc. Lumea se teme de ceea ce nu înțelege, însă acum s-a înțeles că aceste carduri sunt necesare. Sperăm ca acest proiect să fie finalizat până în luna aprilie a anului 2016", a explicat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a vorbit și despre modul în care se poate reduce timpul de așteptare în Unitățile de Primire Urgențe, situație problematică la nivel național.

"Discutăm foarte mult cu medicii de familie, să regleze situația cu pacienții. Dacă oamenii nu s-ar prezenta la UPU și pentru o durere de cap, ci ar lua legătura cu medicul de familie, totul ar fi mai ușor. Ceea ce nu știu mulți este că noi avem coduri pentru urgențe, iar un caz care nu prezintă o problemă majoră ar putea să răpească din timpul unui medic ce trebuie să se dedice unei urgențe grave. Din fericire, medicii știu care sunt adevăratele urgențe", a conchis Nicolae Bănicioiu.

El a menționat că are cunoștință despre problemele întâmpinate de Spitalul Orășenesc din orașul Borșa, însă urmează să aibă o discuție punctuală cu administrația publică locală pentru a identifica cele mai bune soluții și în cazul acestei unități medicale.

"Am început deja să rezolvăm problema spitalelor de talie mică, care nu pot încheia contracte avantajoase cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. S-a început cu deblocarea posturilor, creșterile salariale și continuăm cu politica de deschidere față de sistemul sanitar. Aici așteptăm și concursul administrației locale, care poate suplimenta salariile, iar în cazul medicilor care se detașează la o altă unitate spitalicească, să le asigure, eventual, o locuință de serviciu și transport. Administrațiile locale trebuie să știe ce vor: medici sau panseluțe", a mai spus ministrul.

La întâlnirea din Sala Multifuncțională a instituției medicale au participat medicii șefi de secție din cadrul Spitalului Județean Baia Mare, managerii și directorii medicali ai spitalelor din județ, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș, Carmen Prodan, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, Rareș Pop.

Citește și

Comentarii