Numărul total de tineri care au abandonat sistemul educaţional din Maramureş este de 325, faţă de 465 în anul şcolar precedent. Dintre elevii care de anul trecut nu mai sunt înregistraţi în nicio formă de învăţământ, 32 au împlinit 18 ani şi peste 200 provin din familii unde părinţii nu au o ocupaţie. În plus, 50 de cazuri implică familii unde părinţii sunt plecaţi să lucreze în străinătate.

„Principala problemă pentru a putea găsi soluţii de îmbunătăţire a fenomenului de abandon şcolar a fost identificarea cauzelor care generează apariţia şi creşterea fenomenului. Familiile din care provin majoritatea acestor elevi cu probleme s-ar putea să aibă efect de cauzalitate. Nesupravegherea lor, lipsa de atenţie acordată copiilor, nevoia redusă a acestor elevi de a face şcoală, ar putea fi cauze majore ce generează, întreţin şi încurajează abandonul şcolar”, au precizat reprezentanţii ISJ Maramureş.

Cumulat, majoritatea cazurilor de abandon şcolar sunt înregistrate în mediul rural.

Însă, unitatea de învăţământ care se prezintă cu cel mai mare număr de elevi care au ales să plece de la şcoală este Şcoala Gimnazială „Petre Dulfu” din Baia Mare, de la care au plecat 32 de elevi. Pe următoarele locuri, la diferenţe foarte mici se situează Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare (23 elevi), Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte (22 elevi) şi Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare (21 elevi). Din cele 168 de unităţi cuprinse în reţeaua şcolară din Maramureş, 58 se confruntă cu cel puţin un caz de abandon şcolar, nouă şcoli fiind din Baia Mare şi cinci din Sighetu Marmaţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și