Știri Sighet247.ro: Maramureș: Preparatele tradiționale țărănești, deliciul turiștilor români și străini

Turiștii români și străini care ajung în Maramureș pentru a petrece scurte vacanțe au devenit dependenți de bucătăria tradițională axată pe preparate specifice gospodăriei țărănești.

Maramureș: Preparatele tradiționale țărănești, deliciul turiștilor români și străini Din cele peste 400 de pensiuni răspândite în satele și comunele așezate de-a lungul Văii Vișeului și Marei, în zona etnografică "bătrână" a Maramureșului, dar și în pensiunile din satele situate la șes, platourile bine garnisite cu preparate din carne, brânzeturi, ceapă, dar și gulașul, supa de pui, gătite după influențele bucătăriei ungurești, fac deliciul oricăror mese de la care nu se dau înlături nici românii, dar nici turiștii străini încântați de aroma îmbietoare a preparatelor.

Bujor Marchiș, acum director comercial într-un mare lanț hotelier cu baza în municipiul Baia Mare, a început ucenicia ca bucătar, ospătar, șef de sală și și-a păstrat foarte bun reflexele de bucătr, el fiind și un bun cunoscător al bucătăriei tradiționale.

Fostul bucătar ce a lucrat în complexe hoteliere recunoscute din Maramureș consideră că preparatele tradiționale reprezintă cheia unui turism plin de succes, la care se adaugă serviciile de înaltă clasă. Orice abdicare în favoarea unor amănunte aparent irelevante poate scoate orice hotel, pensiune, motel sau restaurant din cursa unei concurențe încinse în care primează calitatea.

"Platourile tradiționale compuse din cârnațul de casă, toba, slănina de casă, caltaboșul, completate cu brânza telemea care provine de la stână, lângă care se pune ceapă, compun unul dintre cele mai apreciate meniuri ce dau startul unei mese. Ceapa nu va lipsi de pe platoul rece, iar turiștii care au venit de Paști anul acesta în Maramureș, la Borșa, au fost foarte încântați de platourile tradiționale. Deși mai sunt cazuri în care platoul rece se mai completează și cu alte bunătăți, indiferent de conținutul platoului, cârnațul nu are voie să lipsească; cârnațul de casă care e uscat (....),în nici un caz nu se pune cârnaț crud, cârnațul de casă odată uscat e mult mai bun și are un gust plăcut când e însoțit de telemea (...), nu lipsește slănina afumată. Eu zic că imaginația e totul în realizarea și diversificarea unui platou rece în care turistul trebuie să găsească tot ce ține de bucatele locului", a spus Bujor Marchiș.

Ex—bucătarul spun că toate pensiunile rurale din Maramureș care se respectă însoțesc masa de prânz de un gulaș, supă de pui, ciorbă de legume sau alte preparate, lângă care tochitura cu mămăligă ocupă un loc distinct.

"Pe lângă platoul tradițional, din majoritatea pensiunilor nu lipsește supa, ciorba, supa de găină (...), găină crescută în curtea gospodarului și nu cumpărată din magazin. Ciorba de legume, legume tot din grădină, apoi tochitura maramureșeană, unul dintre cele mai solicitate și căutate mâncăruri de turiști. Tochitura e un amestec de carne porc, pui și vită, cârnăciori picanți, sos brun și se servește cu mămăligă. Pentru a fi mai îmbietoare, mămăliga se așază în mijlocul unei farfurii plate, iar în jurul mămăligii se pune tochitura, urmată de un ou peste care apoi se răzuește un pic de cașcaval pentru a garnisi preparatul, a-i da un aspect vizual dar și un gust deosebit. Tochitura cu mămăliguță e unul dintre mâncărurile cele mai căutate și apreciate de turiștii români și străini. E unul dintre cele mai solicitate preparate", a mărturisit Bujor Marchiș.

Gulașul la ceaun dar și alte preparate din carne pregătite la foc cu lemn de brad, în aer liber, dau mâncării un gust aparte, iar cei odată pătrunși de gustul sacru al unor astfel de bunătăți culinare vor reveni în Maramureș.

"În unele pensiuni, spre deliciul călătorilor, se prepară gulașul la ceaun, tocăniță la ceaun, iar de Paști au fost pensiuni sătești care au avut special în meniu miel la ceaun, iar turiștii sunt extrem de încântați că pot să servească o gamă atât de diversificată de preparate la ceaun, inclusiv tochitura poate fi astfel pregătită, iar când turiștii au suficientă răbdare și asistă la pregătirea mâncării sunt și mai încântați, unii curioși întreabă și de rețeta de preparare pentru a încerca și ei acasă", a precizat fostul bucătar.

Bujor Marchiș crede că bucătăria țărănească e foarte

De dialectica sau începutul discursului semiologic al lui Augustin de Hipona
România vrea redeschiderea punctelor de trecere a frontierei pe cale ferată din Maramureș
Un adolescent din Satu Mare și-a tăiat venele live pe Facebook
RADARE – Amplasarea aparatelor radar pentru duminică, 30 aprilie
O CARTE, DUMINICA: „Micuţa” de B.P. Haşdeu
Săraci şi mândri…
REȚETA ORIGINALĂ DE MICI pentru un 1 Mai muncitoresc perfect
:) ȘOC - Adrian Mutu nu renunță la tatuaje!
TEST - Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică
Au fost finalizate procedurile pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF
O femeie din Uganda are nu mai puțin de 38 de copii la vârsta de 37 de ani
FIFA: România, amendata cu 8.000 de franci elvetieni din cauza comportamentului suporterilor la meciul cu Danemarca
După multiple scandaluri, s-a decis: Ionel Bogdan, noul președinte al PNL Maramureș
Documente din Arhivele Secrete Vaticane vor fi expuse în Baia Mare la Centrul Millennium
Minivacanța de 1 Mai, marcată prin ploi torenţiale, vijelii şi grindină în aproape toată ţara
SIGHETU MARMAŢIEI – Pelerinajul național la „Cimitirul Săracilor” se va desfășura sâmbătă, 13 mai
Amplasare radare pentru sâmbătă, 29 aprilie 2017
Ofelia
Lumea fierbe, oile rămân
Jandarmii montani maramureşeni la datorie în minivacanța de 1 mai
Informații utile de la Poliția de frontieră pentru minivacanța de 1 Mai
El Salvador a devenit oficial prima țară din lume care interzice minele de extracție a metalelor
Sighetu Marmației - Cetățean ucrainean condamnat pentru că a încercat să mituiască un polițist de frontieră
FOTO - Țigări de contrabandă în valoare de 100.000 lei, confiscate la frontieră
Vişeul de Sus - Bărbat de 32 de ani condamnat la închisoare pentru infracţiuni rutiere
Vişeu de Jos - Furtul unui ATV soluţionat de poliţişti
Ocna Şugatag - Sancţiuni în valoare de aproximativ 13 000 de lei aplicate după o acţiune a poliţiştilor în târg
Începe vacanța de 1 mai. Trenurile spre mare, arhipline
Bătrânii şi bolnavii cronic sunt cei mai afectaţi de variaţiile mari de temperatură
Maramureşul, codaș la asigurarea obligatorie a locuinţei
VREMEA - Temperaturi ridicate în următoarele zile
POLITICA în MUNICIPIUL de pe IZA - ȘOFERUL lui Ovidiu Nemeș, MEMBRU în BPL al PNL Sighet
MADE ÎN BORȘA – Urmărire ca în filme și ciocniri cu mașinile poliției, provocate de un tânăr de 20 de ani, beat și fără permis
Amplasare radare pentru vineri, 28 aprilie 2017
VIȘEU DE JOS și BRODINA - Țigări de contrabandă în valoare de peste 78.000 lei, confiscate de către frontieriști