Primele nereguli au fost constatate la proiectul privind modernizarea drumurilor în Oarța de Jos, beneficiar fiind UAT Oarța de Jos. În acest caz suma refuzată la decontare a fost de 978.952,37 lei (suma solicitată reprezentand contravaloarea procurării de materiale, respectiv balast, agregate de carieră sau elemente prefabricate pentru podeț dalat).

Un alt proiect găsit cu nereguli de oficialii de la București este cel privind extinderea rețelei de canalizare în satele aparținătoare orașului Ulmeni (Manău, Arduzel, Someș-Uileac), orașul Ulmeni. Suma refuzată la decontare este de 322.822,32 lei (suma solicitată reprezintă contravaloarea procurării a 184 cămine de vizitare și capace).

Nu în ultimul rand, un alt proiect cu probleme este cel legat de extinderea rețelei de distribuție a apei potabile și a celei de canalizare menajeră în comuna Leordina.Suma refuzată la decontare în cazul acestui proiect este de 921.644,87 lei (stadiul fizic la data transmiterii solicitării de transfer nu corespunde cu stadiul fizic la data efectuării verificărilor).

Primarul din Oarța de Jos, Bogdan Pop, a declarat că vor resolicita acea sumă de bani care a fost refuzată la decontare după finalizarea lucrărilor la aceele drumuri comunale, pentru că “nu se decontau stocuri”.

“Nu decontează stocurile. Asta a fost problema la noi. Ei plătesc doar ce e construcție fizică și atat. Materiaalele nerau aduse, exista process verbal de custodie. Ori nu mi se pare normal să se refuze de la plată stocurile, pentru că existau documente clare care arătau că acele materiale sunt pentru proiectul de modernizare a drumurilor. Ei vroiau lucrări prestate, executate. Așteptăm vreme mai bună și ne vom apuca de lucru, după care vom resolicita suma de bani. Vorbim de aproape șapte kilometri de drumuri de interes local care urmează a fi asfaltate”, a declarat Bogdan Pop.

„Constructorul a făcut o achiziție de cămine și vroia sa deconteze o parte din ele. Sunt undeva la 140 de camine cumparate si a facturat o parte din ele. Nu se mai deconteaza materialele, asta a fost problema. Pană în toamna anului trecut se puteau deconta și materialele, dar din toamna s-a modificat ceva pe PNDL si nu se mai pot deconta. Oricum e o sumă mica la noi, la Ulmeni. Am inteles ca banii pentru PNDL vor ajunge pana prin aprilie si atunci constructorii s-au grăbit sa isi cumpere macar materialele si sa le deconteze”, a precizat primarul din Ulmeni, Lucian Morar.

Și primarul din Leordina, Ștefan Gavriluți, a precizat, pentru “Axanews.ro”, că a fost refăcută situația de lucrări și a fost trimisă spre decontare oficialor de la București.

“Problema la noi a fost că am pus și materialele care le-am avut pe stoc. Am avut materiale de un milliard de lei vechi și acum am refăcut situația de lucrări și am trimis spre decontare. Nu au fost găsite la noi alte nereguli la acest proiect. Oricum proiectul e abia la început, avem de făcut vreo 800 de racorduri, mai mulți kilometri de rețea, deci avem de lucru serios în această primăvară. Noi pe PNDL 2 avem și alte proiecte, o școală nouă, dar și 18 podețe. Sunt foarte mulțumit de proiectele pe care am reușit să le obținem prin PNDL2”, a adăugat Ștefan Gavriluți, primarul Leordinei.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a mai anunțat că la obiectivele de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a I-a, nu au fost depistate nereguli de niciun fel.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și