Numărul tinerelor şi femeilor care se testează gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin a scăzut dramatic anul trecut. În 2015, mai puţin de 700 de paciente şi-au făcut gratuit testul Babeş-Papanicolau în cadrul Subprogramului de screening.

„Anul trecut, am avut 689 de cazuri validate, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din numărul cazurilor din 2014, când am avut 1.501 de cazuri validate. Dintre aceste cazuri, am depistat 45 de cazuri cu leziuni. Acest număr se înscrie în procentajul obişnuit pentru ţara noastră, care este mai ridicat faţă de media europeană, dar este similar cu anii anteriori. Asta nu înseamnă însă că toate sunt cazuri de cancer, ci necesită investigaţii suplimentare.

Există o standardizare a leziunilor, în funcţie de gravitatea lor: de la leziuni mai puţin severe până la cazuri confirmate ca maligne, adică sunt cazuri de cancer. Sunt însă şi leziuni care pot fi premergătoare şi doar după o anumită perioadă să evolueze spre cancer”, a declarat Matei Gabriel, coordonatorul Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în Maramureş.

Cancerul de col, vindecabil în stadiile incipiente

Aceste teste, făcute la timp, pot adesea să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte, explică specialiştii. Pacientele care depistează cancerul de col uterin în stadii incipiente au şanse de vindecare completă, în timp ce în stadiile tardive poate fi vorba doar de prelungirea vieţii bolnavei.

„Ideea de a face screening are scopul de a despista la timp pacientele. România, din cauza slabei diagnosticări, are un procentaj mare de boală şi de mortalitate, în comparaţie cu media europeană. De aceea s-a demarat acest program de screening. Dacă boala este descoperită în stadii iniţiale, atunci cancerul de col uterin este vindecabil 100%. În stadiul tardiv însă, respectiv în stadiul III şi IV, procentul de supravieţuire scade dramatic”, a precizat Matei Gabriel. Anul trecut, conform datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, 96 de paciente au fost depistate cu cancer de col uterin, cu zece mai multe faţă de anul precedent.

Citește și

Comentarii