Depresia constituie o provocare redutabila la adresa sistemelor de sanatate din Europa. Costurile personale, sociale si economice ale acestei maladii, precum si faptul ca peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiaza de tratament, desi acesta este ieftin si disponibil, fac din depresie o problema de sanatate publica majora, cu atat mai mult cu cat afectiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezinta un risc de doua ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu barbatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, la nivel mondial, exista mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentand 4,4% din populatia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane sufera de tulburari depresive, iar in Romania, prevalenta este estimata la 5% din populatia generala (931000 de cazuri).

La nivelul judetului Maramures datele releva urmatoarea situatie privind depresia : in anul 2016 s-au inregistrat 2120 cazuri noi de depresie din care 1379 cazuri in mediul urban si 741 cazuri in mediul rural . Din totalul de 2120 cazuri noi 1416 au fost femei, reapartizarea pe medii fiind urmatoarea : 938 cazuri in mediul urban si 478 cazuri in mediul rural.

Datele statistice sunt relative avand in vedere faptul ca o multitudine de cazuri raman nediagnosticate, fie datorita lipsei unor cunostinte cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorita neprezentarii la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, in mod empiric, un stigmat.

Este evident ca una dintre prioritatile actuale in lupta impotriva depresiei este sa ne asiguram ca populatia, politicienii si furnizorii de servicii medicale inteleg pe deplin atat dramatismul acestei patologii, cat si beneficiile depistarii in timp util a tulburarilor depresive. In scopul constientizarii acestei probleme de sanatate publica si al imbunatatirii nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenita, Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an este dedicata depresiei.

Prin activitatile preconizate, DSP Maramures urmareste sa sensibilizeze populatia generala asupra magnitudinii acestei probleme de sanatate publica, asupra recunoasterii timpurii a simptomelor depresiei, dar si asupra necesitatii depasirii barierelor care blocheaza accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importanta fiind stigmatizarea sociala asociata afectiunilor mentale.

Cu acest prilej, DSP Maramures promoveaza sloganul OMS „Depresia: sa stam de vorba” si materialele informative aferente aflate pe website-ul: http://www.who.int/campaigns/world-health- day/2017/en/ .

Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, asigura coordonarea la nivel national a acestei campanii.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și