Luni la amiază, cetățeanul belgian Salah Abdeslam nu a fost găsit încă, în pofida a 19 raiduri și a 16 arestări în cursul nopții de duminică spre luni, iar autoritățile atrag în continuare atenția asupra unor posibile atacuri iminente ca cele din capitala Franței, în care și-au pierdut viața 130 de persoane. De asemenea, metroul, muzeele, școlile, numeroase magazine și cinematografele au rămas închise și luni în capitala Belgiei și a Uniunii Europene, unde numeroși angajați vor lucra de acasă.

Vehicul blindat lângă bradul de Crăciun

Un vehicul militar blindat a fost parcat lângă bradul de Crăciun iluminat din fața celebrei Grand Place, unul din simbolurile orașului și punct de atracție pentru turiști. Premierul Charles Michel a anunțat că orașul, care are 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub nivelul patru, maxim, de alertă teroristă, care înseamnă că amenințarea unui atac este „gravă și iminentă”. „Ne temem de un atac similar cu cel de la Paris, cu mai mulți indivizi care ar putea comite mai multe atacuri simultan în mai multe locuri”, a spus el într-o conferință de presă, citat de Agerpres. Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a declarat la postul de radio RTL că, totuși, capitala Belgiei nu este închisă complet. „În afară de închiderea metroului și a școlilor, viața merge înainte la Bruxelles. Sectorul public și multe companii funcționează astăzi”, a afirmat Jambon luni dimineață. Autoritățile urmează să analizeze din nou situația luni după-amiază. Belgia s-a aflat în centrul investigațiilor privind atacurile de la Paris, după ce ancheta a arătat că doi dintre atacatorii-kamikaze locuiau în această țară. Abdeslam, principalul suspect, s-a întors acasă în Bruxelles de la Paris la scurt timp după atacuri.

Distracţia de weekend, anulată în Bruxelles

Maramureşenii care se află în Belgia spun că odată alerta declanşată, s-a pus lacăt pe spaţiile publice. Distracţia din week-end a fost lăsată pe altădată. „În Bruxelles peste tot sunt poliţişti şi forţe de intervenţie ale armatei. Se evită ieşirea în locuri publice. Sâmbătă, de exemplu, totul a fost închis. De la cluburi la mijloace de transport şi mall-uri. Toată lumea vorbeşte despre situaţia actuală. Nu e chiar panică în rândul populaţiei, însă domneşte un soi de frică de când s-a anunţat alerta. Oamenii încearcă să se ferească să iasă în public. Unul dintre teroriştii din Paris e căutat aici. Locuieşte în cartierul vecin de mine. Într-una din zile a fost văzut în cartierul în care stau eu. Plus că de vreo două zile a prins poliţia o maşină cu patru terorişti. Aveau asupra lor muniţie şi arme plus explozibil. Aici sunt foarte mulţi musulmani. De când s-au produs atentatele de la Paris, toţi oamenii de pe stradă nu aveau încredere în persoana pe lângă care trec. De exemplu, în metrou, când vedeau un musulman aveau o expresie de îngrijorare. La fel am făcut şi eu. Întruna m-am uitat peste tot. Am văzut un grup de vreo patru musulmani povestind la un colţ de stradă. Şi deja îmi puneam întrebări, de genul - „dacă-s terorişti…?” Întradevăr, peste tot sunt forţe ale armatei şi poliţiei pentru a evita un atac terorist. E adevărat că alerta e de gradul patru şi că sunt militari în stradă şi cu camioane de armată în stradă. Dar ce apare în presa internaţională e uşor exagerat”, relatează băimăreanca Melisa.

Terorişti strecuraţi printre imigranţi

Maramureşenii aflaţi în Belgia povestesc că măsurile de securitate au continuat şi în cursul zilei de luni. „Măsurile au fost luate pentru capturarea teroriştilor. Şi pentru că în urma unor interceptări au înţeles că ar urma un atentat la Bruxelles. Vor să prindă şi alţi terorişti care nu au avut legătură cu Parisul pentru că şi ăia sigur ar plănui ceva atentat. Aici sunt foarte mulţi terorişti. Şi s-au înmulţit odată cu venirea imigranţilor. De aici au plecat şi spre Paris. Şi cum Europa i-a primit cu braţele deschise... acum suportăm. De exemplu, una dintre companiile americane cu punct de lucru mare şi la Bruxelles şi-a luat steagul Americii jos de frica teroriştilor. Chiar s-au luat măsuri drastice. În urma operaţiunii de azi-noapte, 16 persoane au fost arestate. Azi totul este închis aici: şcoli, transport, centre comerciale şi o parte din magazinele mici, de cartier”, povesteşte Melissa.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și