„Schimbul automat de informații cu Statele Membre ale Uniunii Europene se realizează în baza unei directive a Uniunii Europene privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, în care sunt prevăzute sfera de aplicare și condițiile schimbului automat obligatoriu de informații. În ceea ce privește schimbul automat dintre România și statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicție în parte”, arată ANAF.

Maramureșenii care primesc solicitări referitoare la aceste venituri sunt îndemnați de finanțiști să se prezinte la organele fiscale pentru a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal.

„În situația în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate, iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoțite de traduceri în limba română, certificate de traducători autorizați, astfel cum legislația prevede. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații„, mai precizează ANAF.

Maramureșeni nemulțumiți

Dorința autorităților române de a face maramureșenii să își declare veniturile din străinătate nu este văzută cu ochi buni de maramureșenii plecați peste hotare.

„Mie mi se pare că ANAF este o instituție disperată după bani, condusă de niște oameni disperați, care nu mai știu cum să jupoaie oamenii până la os. Este absolut penibil ce se întâmplă. Era clar că se va încerca o impozitare a celor din diasporă, iar cel mai probabil ei acolo vor să ajungă. Cei de la ANAF însă nu știu că în majoritatea țărilor străine contractele de muncă sunt secrete, cunoscute doar de angajator și angajat, iar statul român nu este inclus în niciun paragraf. Așa că ceea ce ei vor nu se va întâmpla. Prefer să îmi pierd cetățenia decât să mai plătesc la ANAF. Și așa le-am plătit dobânzi mai mari ca la cămătari„, ne spune Cosmin, un maramureșean stabilit în Marea Britanie.

„Nu mi se pare deloc normal așa ceva. Eu, muncind legal aici, în Germania, angajatorul plătește impozite la stat după mine. De ce trebuie să se știe în România ce salariu iau eu aici sau câți bani câștig? Mi se pare că vor să te jupoaie cu totul, bani să iasă numai„ precizează Sebastian.

„E absurd, deoarece ar fi dublă impozitare. Nu am văzut proiectul de lege, am tot văzut circulând asemenea știri pe rețelele de socializare. Sper doar să fie niște zvonuri nefondate…”, subliniază Mihai, maramureșean stabilit în Franța.

”Nu este normal așa ceva deoarece eu plătesc taxe și impozite în străinătate. Și ce că sunt în străinătate? Dacă țara mă fură și nu-mi oferă nimic bun eu de ce aș declara câți bani fac?, adaugă Andrei, maramureșean stabilit tot în UK.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și