Direcția Județeană pentru Agricultură Maramureș este garantul fermierilor care solicită să fie despăgubiți după ce vremea rea le-a distrus culturile agricole. Mulți fermieri au cerut specialiștilor agricoli să vină la fața locului pentru a constata pagubele produse în urma furtunilor din ultimele zile. Oamenii vor să fie despăgubiți, arătând că au avut de suferit mult din pricina dezastrului lăsat în urmă de vremea nefavorabilă. Însă, pentru a fi despăgubiți, fermierii trebuie să respecte procedura legală și să se adreseze administrațiilor locale (primăriilor) din zona afectată.

„Mulți fermieri păăgubiți ne sună să ne deplasăm la fața locului pentru a stabili care au fost pagubele. Procedura e la primării, la comitetele locale pentru situații de urgență. De aceea i-aș ruga pe toți cei păgubiți să se adreseze primăriilor, să facă o sesizare în scris pe suprafața, categoria de folosință și structura de cultură care a fost calamitată. Acest lucru trebuie să se întâmple în 24 de ore de la fenomen. În urma acestor sesizări de la primării, comitetele locale pentru situații de urgență vor face un raport tehnico-operativ pe care îl vor trimite la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. În urma centralizării datelor, CJSU se va deplasa la fața locului pentru evaluarea pagubelor. Noi nu ne putem deplasa la fața locului, conform legii. Îi rugăm pe păgubiți să procedeze legal”, a declarat directorul Direcției Județene pentru Agricultură, Virgil Țânțaș.

Agricultura tradițională trebuie ajutată

Oamenii vor să se ia măsuri imediate pentru că producția este deja compromisă. „Am culturi pe o suprafață de aproape zece hectare care sunt calamitate. Nu mai am speranță că voi avea ce recolta în vară și la toamnă. Statul trebuie să mă ajute pentru că și eu și alți colegi ne îndreptăm spre faliment. Lucrez pământul de mic copil și nu vreu să fac altceva. Nu mă gândesc să merg în străinătate să fac bani. Sunt legat de glie și tradiție și nu vreau să mă schimb acum la maturitate”, spune un fermier din zona Someș.

Ca și el gândesc și alții. Mâncarea sănătoasă vine de la ei. Trebuie să fie protejați pentru ai ajuta să nu renunțe. Rentabilitate mare nu există nici atunci când timpul este prielnic și nu sunt nenorociri, însă acum trebuie sprijiniți să nu meargă în pierdere. Legislația în astfel de cazuri trebuie să fie mai permisivă pentru a fi încurajați să nu renunțe la agricultura tradițională.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și