Judetul Maramures a fost reprezentat de o delegatie condusa de vicepresedintele Gabriel Zetea si a prezentat proiectele initiate si implementate unde raul Tisa a fost principalul actor, dar si o serie de retele de colaborare care s-au dezvoltat ca urmare a preocuparilor comune in domeniul protejarii mediului.

Maramuresul a fost implicat in activitati de protejare a mediului, implementand o serie de proiecte ce vizau si dezvoltarea durabila a Tisei. Unul dintre proiectele importante este ÔÇťUn mediu curat in bazinul Tisa SuperioaraÔÇŁ. Menirea acestuia este aceea de a crea un Centru Transfrontalier de Resurse AQUA-ROUA pentru institutiile si organizatiile implicate in gestionarea resurselor de apa din Bazinul Tisa Superioara. Un alt proiect esen┼úial pentru mediul inconjurator este ÔÇťPrevenirea inundatiilor si un mediu curat pe granita romano-ucraineana a raului TisaÔÇŁ care a vizat imbunatatirea masurilor de prevenire a inundatiilor prin planificare strategica si studii de impact privind protectia mediului.

Judetul Maramures are o colaborare indelungata cu judetul Jasz-Nagykun-Szolnok in domeniul protectiei mediului, mai ales ca in perioada 2006-2008, membrii comisiilor judetene de protectia mediului din acele consilii judetene se reuneau anual pentru a discuta probleme comune de mediu. S-au efectuat o serie de vizite bilaterale, schimburi de experienta mai ales in ceea ce priveste prevenirea inundatiilor si s-a elaborat o propunere de proiect depusa pe un program de finantare internationala in 2009.

Pe langa reprezentan┼úii judetului Maramures, conferinta internationala dedicata Tisei a reunit atat reprezentanti ai judetelor maghiare din cadrul regiunii Eszak-Alfold din care amintim judetul Szabolcs-Szatmar Bereg si Hajdu ÔÇô Bihar, si ai oblastului Zakarpatia din Ucraina, ai regiunii Kosice (Slovacia) si regiunii Vojvodina (Serbia), dar si ai judetului invecinat Satu Mare. Acest eveniment a beneficiat si de prezenta reprezentantilor Ministerului Mediului din Ungaria.

Conferinta s-a incheiat prin semnarea unei declaratii de cooperare in jurul Tisei care are rolul de a identifica cei mai importanti actori regionali implicati in viitoarea dezvoltare a Tisei. Ulterior, fiecare regiune isi va putea exprima optiunea de a adera la Eco regiunea Tisei si de a semna un acord de cooperare internationala in bazinul Tisei.

Citește și

loading...