Proiectul a fost lansat marți, 25 iunie odată cu organizarea unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai societăţii civile.

“Doresc să mulţumesc organizatorilor pentru brăţările care ne-au fost puse la dispoziţie. Aceste brăţări urmează să fie puse în vânzare la Festivalul Peninsula din Cluj-Napoca şi din veniturile strânse se doreşte implementarea unui proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli.

Proiectul vizează implementarea a două grupuri de asistenţi colegiali atât în Cluj cât şi în Satu Mare, care vor avea fiecare 10-15 beneficiari. Ei vor fi selectaţi pe baza unor interviuri şi a unor scrisori de intenţie. Planul de derulare vizează selectarea şcolilor, mediatizarea proiectului, primirea scrisorilor de intenţie. Pe parcursul derulării proiectului va fi o supervizare permanentă”, a declarat Mirabella Poduţ, asistent social în cadrul Asociaţiei Caritas Cluj.

Inițiativa a fost salutată de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, Călin Forna și a Consiluliului Județean Cluj, Radu Sporiș, cât și de Corina Demian, psiholog al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.

La masa rotundă a participat şi inspectorul general școlar Valentin Cuibus. “Nu o să vă dea nimeni statistici reale legate de consumul de droguri în şcoli. Este un fenomen pe care trebuie să ni-l asumăm, există într-o parte din instituţiile de învăţământ din Cluj. Va trebui, însă, să facem cu toţii mult mai mult. Prevenirea consumului de droguri este necesară. Cred, însă că trebuie să facem altceva: copilului trebuie să îi dăm o alternativă, deoarece la consumul de drog se ajunge şi din lipsa alternativelor”, a declarat Valentin Cuibus, inspector general în cadrul Inspectorului Şcolar Judeţean Cluj.

Cristian Ursu, coordonatorul SMURD Cluj: „Ne aflăm într-o zonă unde consumul de droguri nu este atât de ridicat ca în alte regiuni din ţară. Marea majoritate a pacienţilor care apelează la serviciile de urgență sunt consumatori ocazionali. Din păcate, o problemă majoră cu care ne confruntăm este aceea de depistare a substanţelor nocive. Sunt tot felul de substanţe amestecate care nu pot fi identificate. Din punctul nostru de vedere, astfel de iniţiative sunt binevenite pentru că, implicit, duc la o scădere a numărului de pacienţi care ni se adresează”.

Programul de training inițiat de Caritas se desfăşoară din anul 2007, formatorii din cadrul Organizaţiei Caritas Satu Mare având o experienţă de 5 ani în domeniul consilierii colegiale. Pe parcursul anilor au participat la programul de formare un număr de aproximativ 75 de elevi. Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog din cadrul Organizaţiei Caritas Satu Mare colaborează cu şase licee partenere din Satu Mare.

Astfel prin formarea consilierilor colegiali şi la Cluj-Napoca va fi continuat acest program de prevenire al consumului de droguri, fiind în contact permanent cu elevii acestor şcoli prin intermediul elevilor formaţi în cadrul programului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și