În 2019, temperaturile medii globale ar putea fi cu circa 1,10 grade Celsius mai ridicate în comparaţie cu cele din perioada preindustrială, ajungând astfel aproape de cele din anul-record 2016 când valorile înregistrate s-au situat cu 1,15 grade Celsius peste cele din perioada 1850-1900, scrie Agerpres.

Valorile ridicate de temperatur─â vor fi consecin┼úa schimb─ârilor climatice provocate de cre┼čterea concentra┼úiilor din atmosfer─â ale gazelor cu efect de ser─â rezultate ├«n urma activit─â┼úilor umane, dar ┼či a unei modeste ├«nc─âlziri cauzat─â de fenomenul climatic El Nino din Pacific.

Estim─ârile emise de Met Office la sf├ór┼čitul anului 2017 pentru anul acesta au fost apropiate de ceea ce s-a ├«nt├ómplat ├«n 2018.

Meteorologii au prognozat o ├«nc─âlzire de aproximativ 1 grad Celsius, iar estim─ârile pentru perioada ianuarie - octombrie arat─â o cre┼čtere cu circa 0,96 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Prognoza potrivit căreia anul viitor va fi unul fierbinte, cu valorile apropiate de cele mai ridicate înregistrate vreodată, este cea mai recentă dintre tendinţele privind încălzirea climatică la care planeta noastră a asistat în ultimii ani.

'Prognozele noastre sugereaz─â c─â, p├ón─â la sf├ór┼čitul anului 2019, nou─âsprezece dintre cei mai c─âlduro┼či dou─âzeci de ani ├«nregistra┼úi vreodat─â au fost dup─â anul 2000', a declarat profesorul Adam Scaife, directorul departamentului de prognoz─â pe termen lung de la Met Office.

La r├óndul s─âu, doctorul Doug Smith, cercet─âtor la Met Office, a precizat c─â 'prognoza pentru 2019 plaseaz─â anul viitor printre cei mai c─âlduro┼či cinci ani de p├ón─â acum, to┼úi fiind ├«nregistra┼úi dup─â 2015'.

'To┼úi ace┼čti ani au fost cu circa 1 grad Celsius mai c─âlduro┼či ├«n compara┼úie cu perioada preindustrial─â', a subliniat Smith.

Cel mai recent avertisment privind cre┼čterea temperaturilor vine dup─â ce Organiza┼úia Meteorologic─â Mondial─â (OMM) a relevat c─â 2018 se num─âr─â printre cei mai c─âlduro┼či patru ani ├«nregistra┼úi vreodat─â, dup─â 2016, 2015 ┼či 2017.

├Än raportul OMM publicat cu c├óteva zile ├«nainte de debutul summitului pentru clim─â COP24 desf─â┼čurat la sf├ór┼čitului acestui an se explic─â, printre altele, c─â suprafa┼úa banchizei arctice a fost mult mai mic─â ├«n raport cu valorile obi┼čnuite ├«nc─â de la ├«nceputul anului 2018, afi┼č├ónd recorduri negative ├«n ianuarie ┼či februarie. Iar maximul anual, observat la jum─âtatea lunii martie, ocup─â locul al treilea ├«n topul celor mai slabe rezultate ├«nregistrate vreodat─â. De asemenea, 2018 a avut parte de o serie de condi┼úii meteorologice extreme, o alt─â caracteristic─â major─â a modific─ârilor climatice. ├Än Europa, unul dintre valurile de frig cele mai marcante din ace┼čti ultimi ani a fost ├«nregistrat pe ├«ntregul continent la sf├ór┼čitul lunii februarie ┼či ├«nceputul lunii martie, fiind urmat de o c─âldur─â ┼či o secet─â excep┼úionale, care au provocat uria┼če incendii de p─âdure ├«n Scandinavia. California, care se confrunt─â cu o secet─â cronic─â de mai mul┼úi ani, a fost afectat─â ┼či ea ├«n acest an de incendii violente, inclusiv "Camp Fire", ├«n noiembrie, cel mai devastator incendiu din istoria acestui stat american, care a f─âcut cel pu┼úin 85 de victime.

├Än timp ce reprezenta┼úii statelor s-au ├«nt├ólnit pentru a c─âdea de acord asupra regulamentul ├«n vederea implement─ârii Acordului de la Paris privind clima, care prevede limitarea cre┼čterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius sau 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au anun┼úat c─â emisiile de carbon au continuat s─â creasc─â anul acesta.

Exper┼úii aten┼úioneaz─â asupra necesit─â┼úii adopt─ârii unor m─âsuri urgente ┼či dramatice ├«n ├«ntreaga societate pentru a se ├«ncepe reducerea rapid─â a emisiilor ┼či pentru ca lumea s─â mearg─â ├«n direc┼úia cea bun─â ├«n vederea limit─ârii cre┼čterii temperaturilor ┼či evitarea astfel a celor mai grave consecin┼úe ale schimb─ârilor climatice.

Citește și

loading...