# Campania #metoo
Fenomenul #metoo a cuprins şi România. Zeci de femei au răspuns apelului actriţei americane Alyssa Milano, care le-a încurajat pe cele care au fost hărţuite să-şi facă publice experienţele pe reţelele de socializare. Cercetătorii spun că femeile, de obicei, păstrează tăcerea pentru că tot ele ajung să fie învinuite, notează digi24.ro. Aceeaşi sursă menţionează mărturia unei tinere care susţine că hărţuirea sexuală este prezentă în universităţile din România, dar cazurile sunt trecute sub tăcere pentru a se păstra prestigiul academic. Tânăra a mărturisit cum un profesor i-a făcut avansuri. În realitate, nu ar fi fost singura care a păţit asta. Studentele preferă, însă, adeseori, să nu spună nimănui, din teamă. Campania internaţională a avut ecouri şi în Parlament. Senatoarea USR, Florina Presadă, s-a alăturat femeilor care au rupt tăcerea, povestind cum a fost hărţuită sexual. Simona Chirciu, activist, doctor în ştiinţe politice a explicat pentru digi24.ro fenomenul. “Cercetarea mea arată că majoritatea femeilor sunt hărţuite zilnic sau aproape zilnic în spaţiul public de exemplu. Nu femeile sunt de vină pentru că se întâmplă. Cel mai des dintre ele sunt hărţuite ziua, în spaţii aglomerate, când sunt foarte mulţi martori în jur adică, doar că martorii nu intervin”, a spus specialistul. Activiştii atrag atenţia că în legislaţia românească hărţuirea nu este clar definită, iar poliţiştii nu ştiu cum să intervină la astfel de reclamaţii, conform digi24.ro.

# Ce este hărţuirea sexuală
Hărțuirea sexuală este comportamentul prin care victima este determinată să ofere favoruri sexuale, prin intimidare sau constrângere. Făptuitorul abuzează de funcția sau puterea sa pentru a-și atinge scopurile, ameninţând victima că ar putea avea de suferit, de obicei pe plan profesional. Aceasta poate leza demnitatea sau crea un mediu de lucru umilitor. Hărțuirea sexuală poate lua diverse forme, de la strângeri în braţe, atingeri și mângâieri repetate (hărțuire fizică), comentarii nedorite legate de viața privată (hărțuie verbală) și până la amenințări cu pierderea locului de muncă sau cu refuzarea promovării/ creșterii salariale în cazul respingerii avansurilor sexuale (hărțuire Quid pro quo). Ea este însoţită, de obicei, prin agresiuni verbale și fizice şi prin comportamente care izolează, discriminează sau exclud persoana în cauză pe motiv de rol-sex. Este important ca hărţuirea sexuală să nu fie confundată cu flirtul. Conform Codului Penal, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

# “M-am pierdut instantaneu!”
Multe din cazuri nu ajung, însă, în atenţia oamenilor legii. Asta deoarece victimele nu au curajul să depună plângere, de cele mai multe ori din teamă. Într-o situaţie ingrată s-a aflat o studentă din Baia Mare, al cărui nume îl vom păstra sub protecţia anonimatului. Întâmplarea s-a produs în urmă cu cinci ani. Ea se afla în practică la o instituţie din judeţ. Tânăra s-a deplasat în biroul persoanei responsabile, pentru a obţine adeverinţa care atestă efectuarea practicii. “Am intrat în biroul său pentru a obţine adeverinţa. Iniţial mi-a zâmbit înapoi, după care mi-a pus întrebări din materie. Nu-l văzusem decât o singură dată înainte de ziua aceea. M-am pierdut instantaneu, pentru că m-a luat neaşteptat de tare. Nu am ştiut să răspund corect. Mi-a explicat că nu voi putea să lucrez în domeniu, dacă nu cunosc mai bine pe cineva cu adevărat important. A legat angajarea mea în domeniu de… alte chestiuni. Mi-a fost teamă, sincer. Nu ştiam ce să fac. Mi-a sugerat să vin pe la el mai des, dacă doresc să lucrez acolo, pentru că el este cel care decide tot ce mişcă, moment în care a început să râdă”, povesteşte tânăra.

# “S-a folosit de funcţia sa!”
Băimăreanca s-a declarat scârbită de gest şi spune că nu a fost vorba despre un flirt. “Probabil el a considerat că a făcut o glumă cu tentă sexuală. În realitate, nu l-a interesat dacă ştiu sau nu domeniul de activitate, l-a interesat altceva la mine. Cel puţin eu aşa am interpretat. Nu a fost vorba despre un flirt. Ştiu când cineva mă place cu adevărat şi îmi face complimente. Aici nu era cazul de aşa ceva. Nu am avut tangenţă directă cu el până atunci. M-a măsurat din cap până în picioare atunci când vorbea cu mine şi mă privea ca pe o victimă a sa, el fiind cel care mă pune să aleg între a nu mă angaja acolo şi o relaţie cu el. Am luat adeverinţa, după care am plecat, înainte să se apropie de mine sau să mai spună ceva. Mi-a fost greu să trec cu vederea faptul că s-a folosit de funcţie, sugerându-mi favoruri sexuale. S-a crezut extrem de important, având funcţie de conducere, folosindu-se de puterea pe care o are. M-a făcut să mă simt neputincioasă. Tocmai de aceea, am preferat să mă angajez în altă parte. Nu am depus plângere, pentru că nu mi-a făcut nimic concret. În plus, m-am speriat de urmări. Nici nu îl cunoşteam, încât să spun că s-ar fi îndrăgostit de mine. Dar atunci am înţeles că unele personaje trecute de tinereţe aşa procedează. Încearcă să convingă tinerele să întreţină relaţii sexuale cu ei în schimbul unor recomandări bune sau a angajării. Uită că au familii, soţie, copii şi vor să atragă în capcană fete doritoare de a accede în ierarhie sau care doresc un job, doar pentru că ei sunt frustraţi”, povesteşte tânăra.

# Un dosar penal în cercetare
Totuşi, unele cazuri au ajuns în atenţia oamenilor legii. În ultimii ani, aproximativ în fiecare an s-a înregistrat câte un caz de hărţuire sexuală. Anul 2017 nu a făcut notă discordantă. Un singur caz se află în prezent în anchetă la nivelul judeţului Maramureş. “De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii maramureşeni au fost sesizaţi cu privire la un singur caz. În cauză a fost întocmit dosar penal şi sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare se desfăşoară cercetări urmând ca la finalizarea lor să fie dispuse măsuri legale”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și