Asta ├«nseamn─â foarte mult zah─âr, care e ascuns ├«n 80% dintre alimente. Afl─âm cum ar trebui s─â arate prima mas─â a zilei de la Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice.

Anca Dumitrescu: Nu are rost s─â mai spunem, nu trebuie s─â s─ârim peste micul dejun, asta ar trebui s─â ╚Ötim cu to╚Ťii...

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice: Depinde... Depinde de persoan─â, de c├ót de mult m├ónc─âm seara... Deja s-a discutat la nivel de premiu Nobel - ar trebui s─â facem o pauz─â ├«ntre ultima mas─â de sear─â ╚Öi mic dejun, ╚Öi pauza aceea ar trebui s─â fie de la 10 la 12 ore. Deci ori am├ón─âm micul dejun, ori, dac─â am exagerat seara, este bine s─â s─ârim peste.

Anca Dumitrescu: Ce ar trebui s─â consum─âm diminea╚Ťa?

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice: Sunt obiceiuri care duc la o alimenta╚Ťie nes─ân─âtoas─â ╚Öi un aport caloric ridicat ├«nc─â de la primele ore ale dimine╚Ťii. Nu mai spun de acumularea unor substan╚Ťe, aditivii alimentari. De aceea, ar trebui s─â ne configur─âm tot ce ├«nseamn─â micul dejun - nu spune nimeni s─â nu consum─âm cereale, ├«ns─â putem alege un tip s─ân─âtos de cereale sau putem s─â consum─âm alimente care sunt deja stabilite ca s─ân─âtoase. Avem op╚Ťiunea de iaurt, avem ou─âle, avem ├«ntr-adev─âr p├óine, care poate s─â fie alb─â, dac─â e mai pu╚Ťin─â ca ╚Öi cantitate sau poate s─â fie o p├óine integral─â, o p├óine de secar─â, sau diverse alte tipuri de p├óine, tehnologia de panifica╚Ťie ne ajut─â ├«n ziua de azi. Important e ca micul dejun s─â fie consumat cu m─âsur─â, s─â nu ├«ncerc─âm s─â aducem o cantitate foarte mare, o s─â fie mai greu digerabil ╚Öi o s─â ne dea o stare de... s─â-i spunem lene, pentru c─â digestia fiind mai lent─â, nici starea noastr─â nu va fi foarte bun─â. O cantitate mic─â ╚Öi variat─â o s─â duc─â la o stare de spirit bun─â, o s─â aduc─â energie ╚Öi digestia o s─â fie bun─â.

Anca Dumitrescu: Da sau nu pentru lapte cu cereale sau iaurt cu fructe?

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice: Depinde de am├óndou─â. Iaurt cu fructe da, atunci c├ónd fructele sunt ad─âugate. Dac─â ne g├óndim la lapte cu cereale, atunci depinde cui ne adres─âm. Dac─â ne adres─âm unui copil sub 6 ani, poate s─â consume, ├«ns─â nu zilnic, altfel va deveni un obicei - e important s─â-l educ─âm cum trebuie. Dac─â m─ân├ónc─â la 2-3 zile, o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â o mas─â cu cereale cu lapte, nu se ├«nt├ómpl─â nimic. Dac─â vorbim de copiii peste 6 ani, inclusiv adul╚Ťii, nu mai avem enzima care diger─â laptele, laptele ├«ntr-o propor╚Ťie mic─â este asimilat, undeva la 2% - eu ca medic nu v─âd sensul de a bea lapte, mai ales c─â aduce ╚Öi un aport important de gr─âsimi saturate care nu sunt rele, dac─â nu le consum─âm ├«n exces. Dar avem alte surse. Laptele poate s─â fie o b─âutur─â de pl─âcere.

Anca Dumitrescu: Sunt multe variante pe pia╚Ť─â cu care putem ├«nlocui laptele...

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice: Da, exist─â laptele vegetal. Sunt total diferite ca gust ╚Öi arome, important e s─â alegem un sortiment care s─â ne plac─â. Putem s─â-l folosim ├«n foarte multe feluri, vine cu un aport de gr─âsimi s─ân─âtoase, vitamine, minerale. Acel lapte este digerabil ├«n propor╚Ťie maxim─â, dar trebuie s─â alegem o surs─â bun─â, f─âr─â adaos de zah─âr. Consum─âm zah─âr, dar trebuie s─â avem grij─â la zah─ârul ascuns.

Citește și

loading...