"Maramureşul împreună cu alte zone din ţară reprezintă un reper cultural ce împreună cu autorităţile locale trebuie să-l promovăm într-o formă atractivă, interesantă şi aducătoare de profit. Turismul cultural peste tot în lume e o afacere de succes, iar comunităţile locale au numai de câştigat. Deja avem cu autorităţile locale şi parlamentarii din judeţ o serie de discuţii pe proiecte menite să pună în valoarea patrimoniul local atât de bogat şi relativ bine conservat", a declarat, vineri, la Baia Mare, Daniel Barbu. El a spus că ministerul va aloca judeţului Maramureş un procent semnificativ din bugetul său pentru conservarea, salvarea şi refacerea unor obiective istorice, monumente şi situri cunoscute.

Ministrul Culturii a accentuat necesitatea implicării autorităţilor locale şi judeţene în operaţiuni minime de salvare şi întreţinere a unor monumente, case memoriale, biserici.

"Bisericile, bunuri de patrimoniu local trebuie şi pot fi îngrijite de cei care le au în folosinţă. Nu trebuie să stea cu mâna întinsă spre Capitală numai pentru a primi bani când anumite lucruri minore se pot face local. Statul trebuie să intervină financiar doar acolo unde e absolut necesar. O drămuire mai atentă a bugetului local se poate face şi prin susţinerea financiară a acestor obiective de cult, unele aflate în circuitul turistic naţional. A administra şi asigura întreţinerea acestor lăcaşe de culte nu înseamnă un efort financiar deosebit, însă trebuie să fim şi gospodari pentru a înţelege acest lucru" a spus Daniel Barbu.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă patrimoniul cultural din Maramureş ar putea fi promovat şi exploatat turistic împreună cu alte zone de interes din România, ministrul culturii a răspuns că e posibil pentru că judeţul e perceput ca unul care a reuşit să salveze multe din bunurile de patrimoniu, iar satul păstrează, pe alocuri, patina arhaicului.

"Maramureşul e zonă unde turismul cultural, religios trebuie mult mai bine valorificat. Satele au deja o mică industrie creativă care trebuie să o încurajăm mult mai mult. Vom avea de anul viitor şi fonduri europene pe acest domeniu. Oamenii satului maramureşan au vocaţia unor lucrători ai lemnului bine cunoscuţi în ţară şi străinătate. Tradiţiile legate de meserii şi turismul rural pot contribui la dezvoltarea unei economii zonale autentice" a mai spus Daniel Barbu.

La rândul său, deputatul Mircea Dolha la invitaţia căruia ministrul culturii în a venit judeţul Maramureş a subliniat necesitatea alocării de fonduri din bugetul local spre conservarea patrimoniului şi nu a unor spectacole pentru public fără nicio relevanţă.

"Se cheltuie frecvent banii unor primării pe tot felul de spectacole, pe tot felul de petreceri când aceste fonduri ar putea fi direcţionate spre salvarea unor bunuri de patrimoniu. Trebuie să lăsăm şi noi ceva urmaşilor noştri aşa cum noi am moştenit de la strămoşi monumente şi lucruri care ne arată identitatea şi rostul pe aceste meleaguri. Petrecerile sunt trecătoare, important e ce rămâne în urma noastră", a spus Mircea Dolha.

Deputatul a anunţat că fostul cinematograf " Minerul" şi sala de spectacole au fost atribuite primăriei din Baia Mare, recent după o serie de demersuri prin care s-a efectuat trecerea din patrimoniul RADEF spre municipalitate.

În această după amiază, ministrul culturi Daniel Barbu şi deputatul Mircea Dolha vor vizita casa memorială George Pop de Băseşti şi casa memorială a poetului Sandor Petofi din comuna Coltău.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și