Întrebat cât poate dura procedura de extrădare obişnuită, în contextul în care Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat pe procedură simplificată, Predoiu a declarat, la Antena 3, că: „Din practica anterioară, undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. (…) Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”.

El a spus că, în materie de extrădare, procedurile sunt de un „formalism extrem de strict”.

„Practic ce trebuie să facă ţara care este solicitată cu privire la procedura de extrădare este să verifice o serie de criterii, să verifice documentaţia şi să verifice dacă există un mandat european emisă în bună regulă, o cerere de extrădare emisă în bună regulă, identitatea persoanei, să verifice infracţiunea pentru care a fost condamnat cel care urmează să fie extrădat, dacă există o corespondenţă în legislaţia statului solicitant. Sunt criterii tehnice care sunt verificate şi nu o dezbatere pe fond a cauzei. (…) Marea majoritate a cauzelor aşa se dezbat. Discuţia a apărut în ultimii ani când a generat o practică în instanţele italiene, în special Curtea de Apel din Bari care a ieşit din acest cadru şi a trecut în anumite situaţii la o analiză pe fond a cererilor de extrădare dincolo de formalismul standard al acestor cereri de extrădare şi s-a trecut uneori la a se evalua hotărârea judecătorească în baza căreia se solicită extrădarea, ceea ce este mult peste ceea ce trebuie să facă un judecător în materie de extrădare, extrădarea funcţionând în Europa pe principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti străine”, a afirmat Predoiu.

Ministrul de Interne a adăugat că instanţa din Bari a avut această abordare deoarece există o lege în vigoare în Italia şi care permite respingerea extrădării din diverse motive.

„De ce a avut instanţa din Bari această abordare? Motivul este o lege care este în vigoare încă în Italia şi care permite judecătorului ca în anumite situaţii, respectiv atunci când persoana a cărei extrădare se cere are legături economice, sau familiale, sau chiar emoţionale în jurisprudenţă cu statul italian, să se poată respinge extrădarea şi dispune executarea pedepsei în Italia, ba chiar în unele cazuri şi schimbarea modalităţii de executare a pedepsei”, a explicat Predoiu.

Ministrul de Interne a mai spus că această lege din Italia este în procedură de infringement cu Comisia Europeană.

„Această lege este în procedură de infrigement cu Comisia Europeană şi statul român a făcut toate demersurile necesare pentru a explica care este situaţia şi colegilor italieni şi la nivelul Consiliului JAI în ultimii ani, la Bruxelles”, a susţinut Cătălin Predoiu.

În urma condamnării definitive de către Curtea de Apel Cluj, Cătălin Cherecheş a fugit din ţară, vineri, prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. El a fost depistat şi reţinut, marţi, de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și