Toader a acuzat-o pe Kovesi de la tribuna Ministerului Justiției pe Kovesi de încălcarea Constituției și de comportament „excesiv de autoritar, discreționar”.

Raportul-rechizitoriu întocmit de Toader în 20 de puncte a vizat activitatea Laurei Codruța Kovesi din ultimul an an, respectiv din februarie 2017 și până în februarie 2018.

„Prezentul raportul nu reprezintă o evaluare a activității DNA. Luarea de pozitie prezintă activitatea procurorului șef, iar temeiul de analiză se fundamentează distinct”, a ținut să precizeze ministrul Justiției.

În argumentația sa împotriva lui Kovesi, Toader a făcut referire, printre altele, la trei decizii ale Curții Constituționale din 2017 vizând un conflict juridic de natură constituțională dintre Parlament și DNA, printre care și cel referitor la celebra ordonanță 13, tranșat de Curte în defavoarea Direcției Naționale Anticorupție.

„Declanşarea unei ample anchete penale (privind ordonanța 13 – nr.) care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, prin ridicare de acte, audierea unui număr mare de funcţionari, sceretari de stat şi miniştri a creat o stare de tensiune, creând premisele unui blocaj”, a declarat Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a vorbit despre refuzul Laurei Codruței Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, statuată și de decizia CCR.

În opinia lui Tudorel Toader, procurorul șef al DNA se face vinovat de comportament excesiv de autoritar, implicându-se personal în dosarele altor procurori și a prioritizat dosarele după impactul mediatic.

„Un comportament excesiv de autoritar. Personal a supravegheat ancheta desfășurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez <> Așadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice „, a declarat Tudorel Toader, conform căruia trecerea timpului a acutizat situația.

Citește și

loading...