Miopia este o afectiune care afecteaza un numar tot mai mare de persoane. Altfel spus, de exemplu, la nivelul Statelor Unite, mai mult de 40% din populația acesteia suferă de miopie. La nivel mondial, în anul 2000, nu mai puțin de 25% din populație era dignosticată cu miopie, iar numărul miopilor se va dubla până în anul 2050, confirmă același studiu.

Miopia se diagnostichează, în primă fază, printr-o serie de semnale, tipice, cum ar fi: dificultatea de a putea citi numele sau semnele străzilor, dificultatea pe care o întâmpină elevii de a putea citi scrisul de la tablă, incapacitatea de a vedea clar obiectele de la distanță, și, în același timp, de a le vedea extrem de bine pe cele din apropiere. Dar ce este oare miopia? Care sunt cele mai bune metode de natura non-chirurgicala de corectie optica? Cum se stabilizeaza miopia si ce ai de facut, in special in cazul formelor severe ale miopiei?

Ce este miopia?


Din punct de vedere stiintific, miopia este definita, in literatura de specialitate, despre o afectiune oculara curenta, frecvent intalnita in randul tinerilor, care afecteaza vederea la distanta. Asadar, este cunoscuta drept vederea la distanta scurta sau drept o anomalie refractiva si incapacitate ochiului de a focaliza imaginile situatie de distanță. În acest caz, cristalinul sau corneea sunt prea curbate, ceea ce conduc la alungirea axului globului ocular. În unele situații, formarea imaginii în spatele retinei și aplatizarea cristalinului și a corneei concură la instalarea și acutizarea miopiei.

Forme de miopie:


În literatura de specialitate se cunosc mai multe tipuri de miopie, difinite astfel:

  • miopie mică - până la 3 dioptrii,

  • miopie medie - între 3 și 6 dioptrii,

  • miopie mare - peste 6 dioptrii,

  • miopie forte (patologică) - peste 9-10 dioptrii - se manifestă prin modificări patologice la nivelul fundului de ochi și o acuitate vizuală scăzută, chiar și cu cea mai bună corecție optică.


Cum se diagnosticheaza?


Miopia se diagnostichează, în primă fază, printr-o serie de semnale, tipice, cum ar fi: dificultatea de a putea citi numele sau semnele străzilor, dificultatea pe care o întâmpină elevii de a putea citi scrisul de la tablă, incapacitatea de a vedea clar obiectele de la distanță, și, în același timp, de a le vedea extrem de bine pe cele din apropiere.

Care sunt cele mai bune metode de corectie optica?



Corectia optica a miopiei se poate realiza, din punct de vedere medical, printr-o serie de metode de natura chirurgicala sau non-chirurgicala. De remarcat este faptul ca, atunci cand vorbim despre corectia optica, aceasta nu se poate realiza decat dupa implinirea varstei de 18 ani.

Cat priveste metodele de corectie pe care non-chirurgicala, cele mai frecvent utilizate sunt utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Corectia se realizeaza, pe aceasta cale, cu ajutorul lentilelor divergente, adica cu minus. Acestea ajuta la focalizarea imaginii, incat sa se formeze pe retina, nu in fata acesteia, cum este cazul miopiei, in functie de recomandarea oftalmologului/optometristului, dar si in functie de activitatile tale zilnice.

Daca optezi pentru ochelarii de vedere, poti tine cont ca acestia pot fi considerati si un accesoriu la moda in diverese culori si forme, sunt mai usor de intretinut si de manevrat si au o rezistenta marita.

Daca optezi pentru lentilele de contact, avantajele acestora sunt vizibilitatea marita datorita faptului ca urmaresc miscarile oculare, sunt potrivite in efectuarea activitatilor sportive, nu aluneca de pe ochi, nu se aburesc si sunt foarte discrete.

Daca porti deja ochelari de vedere sau lentile de contact si totusi resimti simptomele mentionate mai sus, este posibil sa ai nevoie de o noua consultatie si de o alta prescriptie pentru determinarea dioptriilor, acestea putand evolua odata cu trecerea timpului. Pentru formele severe de miopie (miopie forte), medicul oftalmolog va prescrie o categorie de lentile de contact extra, cum ar fi Proclear Sphere RX.

Corectarea miopiei pe cale chirurgicala



Corectia miopiei pe cale chirurgicala este un pic mai delicata. Acesta nu se poate realiza decat odata cu implinirea varstei de 18 ani, varsta de la care ochiul este aproape complet dezvoltat, iar miopia incepe sa stagneze.

Cele mai frecvente procedee chirurgicale realizate pentru a trata miopia cuprind:

- keratectomia fotorefractiva – laser-ul este utilizat pentru a indeparta un strat al tesutului cornean care acopera corneea si permite razelor de lumina sa focalizeze mai aproape sau chiar la nivelul retinei

- LASIK (procedeu chirurgical care utilizeaza laserul pentru corectia curburii corneei) – cu ajutorul laser-ului se taie un lambou la suprafata corneei, laserul indepartand o portiune de tesut corneean, apoi lamboul este repus la loc.Acest procedeu chirurgical este folosit in mod frecvent pentru a corecta miopia

- inelele corneene din plastic, denumite Intacs sunt inserate in ochi pentru a modifica curbura corneei. Avantajul inelelor este reprezentat de faptul ca pot fi mentinute in ochi permanent, pot fi indepartate in cazul aparitiei unei afectiuni sau sa fie ajustate daca se recomanda modificari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și