Instan╚Ťa a respins miercuri apelurile formulate de Ministerului Public ╚Öi de Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Integritate ├«mpotriva deciziei instan╚Ťei inferioare.

├Än 5 aprilie, magistra╚Ťii Tribunalului Bucure╚Öti au admis contesta╚Ťia lui Mircea Diaconu, astfel ├«nc├ót acesta poate candida la alegerile europarlamentare.

Mircea Diaconu a atacat ├«n instan╚Ť─â hot─âr├órea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela c─â are interdic╚Ťie s─â ocupe o func╚Ťie eligibil─â.

"La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se afl─â ├«n perioada de interdic╚Ťie a ocup─ârii unei func╚Ťii eligibile", se arat─â ├«n motivarea deciziei BEC.

BEC a avut ├«n vedere raportul Agen╚Ťiei Na╚Ťionale de Integritate privind starea de incompatibilitate ├«n care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercit─ârii concomitente a demnit─â╚Ťii de senator ╚Öi a func╚Ťiei de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

"Av├ónd ├«n vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a ├Änaltei Cur╚Ťi de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie irevocabile care trebuie respectat─â at├ót de c─âtre cet─â╚Ťeni, c├ót ╚Öi de autorit─â╚Ťi publice, inclusiv de BEC, observ├ónd prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, v─âz├ónd faptul c─â, potrivit limbajului comun ÔÇö ├«n condi╚Ťiile ├«n care legiuitorul nu define╚Öte aceast─â sintagm─â ÔÇö prin "func╚Ťie eligibil─â" se ├«n╚Ťelege "func╚Ťie care poate fi aleas─â" ÔÇö conform Dic╚Ťionarului Explicativ Rom├ón ÔÇö ├«n aceast─â categorie intr├ónd ╚Öi func╚Ťia de parlamentar european (...) BEC respinge candidatura independent─â a lui Mircea Diaconu", preciza BEC.

Pe 26 martie, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Integritate a informat BEC c─â Mircea Diaconu nu ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

"Mircea Diaconu se afl─â sub interdic╚Ťia expres─â prev─âzut─â de lege pentru a ocupa o func╚Ťie eligibil─â, cum este func╚Ťia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o func╚Ťie eligibil─â, ├«ncet├ónd de drept prin efectul unei hot─âr├óri judec─âtore╚Öti definitive ╚Öi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, ├«n cazul de fa╚Ť─â, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ men╚Ťinut prin hot─âr├óre judec─âtoreasc─â definitiv─â ╚Öi irevocabil─â, aspect care face ca acesta s─â intre sub inciden╚Ťa dispozi╚Ťiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 ╚Öi pe cale de consecin╚Ť─â acesta nu ├«ndepline╚Öte o condi╚Ťie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", sus╚Ťinea ANI.

├Än opinia ANI, o eventual─â decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natur─â s─â ├«ncalce principiile suprema╚Ťiei interesului public ╚Öi integrit─â╚Ťii ├«n exercitarea func╚Ťiei publice.

Pre╚Öedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie c─â Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare dup─â ce liberalii au luat act de comunicatul ANI ╚Öi sentin╚Ťa ├ÄCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid ╚Öi a declarat c─â inten╚Ťioneaz─â s─â candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El ╚Öi-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie ├«n calitate de independent. Diaconu a men╚Ťionat c─â a str├óns peste 125.000 de semn─âturi de sus╚Ťinere a candidaturii sale.

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...