Autoritatile sunt obligate ca pana la finele lunii iunie sa inchida depozitul din Borsa, iar anul viitor pe cel din Viseu de Jos, in paralel cu construirea depozitului ecologic. Comisarii de mediu au aratat ca Uniunea Europeana nu accepta nicio derogare in acest sens, in caz de neconformare fiind declansata procedura de infringement, ce poate genera obligatii financiare la nivelul intregii tari de 100.000 de euro/zi.

„Este o mare problema, daca nu ne incadram si nu reusim sa facem la timp inchiderile. Depozitele ar trebui inchise in Viseu de Jos, anul viitor, si Borsa, la finele lunii iunie. Pentru ca intervin cateva constrangeri de ordin economic, si e foarte bine sa ai totul in apropierea ta, dar se stie foarte bine ca aceasta asumare este a Guvernului. In tratatul de aderare nu ne iarta nimeni. Borsa arata cat de cat bine. Si urmatorul e Viseu care nu arata asa de bine, dar avem timp pana la anul.”, a declarat comisarul sef al Comisariatului Garzii de Mediu Maramures, Ioan Strempel.

Potrivit raportului de activitate a Garzii de Mediu Maramures, Romania risca declansarea procedurii de infringement daca problemele de gestionare a deseurilor nu sunt rezolvate in cel mai scurt timp. Documentul face referire la inchiderea depozitelor neconforme din Viseu si Borsa, precum si la realizarea depozitului ecologic de la Farcasa.

In plus, autoritatile judetene au obligatia sa urgenteze si construirea depozitului ecologic, pe raza comunei maramuresene Farcasa, urmand ca in mai multe regiuni ale judetului sa fie amenajate statii de transfer. Deocamdata insa, oficialii Consiliului Judetean nu au putut sa precizeze date concrete despre cand va putea fi implementat proiectul care trebuie finalizat pana in 2015.

„Suntem in perioada de reluare a procedurii de achizitii publice pe partea de consultanta si finalizarea aplicatiei pentru semnarea contractului de finantare. Cat de repede posibil, acum am mai avut un protocol de corectie, s-a transmis documentatia solicitata. Intre timp, cei de la Protectia Mediului ne-au spus sa demaram achizitiile pe partea de consultanta pentru ca sa nu iesim din termenele de implementare a proiectului”, a afirmat seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu.

Cert este ca daca proiectul privind implementarea sistemului integrat al managementului deseurilor nu va fi finalizat la timp, autoritatile vor pierde finantarea europeana, iar administratia judeteana va trebui sa plateasca si penalizari. Valoarea proiectului este de 62 de milioane de euro, din care contributia Uniunii Europene va fi de 38 de milioane.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și