Astfel, în ambientul expoziţiei temporare, deschisă la sediul muzeului în decembrie 2016, s-a desfăşurat, în 23 februarie 2017, un moment omagial dedicat lui George Pop de Băseşti. S-au împlinit 98 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Printre participanţi au fost elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” din Baia Mare şi Ulmeni, de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Într-o atmosferă plăcută, au fost reliefate evenimentele istorice care au conturat mişcarea naţională românească din Transilvania, evenimente în care George Pop de Băseşti s-a implicat, devenind încă din timpul vieţii sale un simbol al acesteia şi un lider respectat al românilor. Prin intervenţiile lor, Viorel Rusu - directorul muzeului, Lucia Pop - muzeograf, Ioan Călăuz - primarul comunei Băseşti şi profesorii Adrian Şovago şi Lucian Miclăuş au evocat viaţa şi activitatea lui George Pop de Băseşti, punând accent pe detalii mai puţin cunoscute.

„George Pop de Băseşti nu a fost numai un om politic remarcabil, şi un antreprenor de foarte mare succes. Astfel, a putut să ajute şi presa românească, să acorde burse tinerilor şi să sprijine biserica. Fără dar şi poate, George Pop de Băseşti a fost un element coagulant al acestor timpuri, un mare sprijinitor al românilor”,a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

La final, elevii de la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti”, coordonaţi de profesorii Oana Taloş şi Valer Dumitraş, au încântat asistenţa printr-o prezentare artistică a personalităţii celui care era numit „bâtrânul naţiei” şi au cântat imnul lui George Pop de Băseşti, imn cu care începe zilnic programul acestei instituţii de învăţământ.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și