Coordonatorul științific al proiectului este profesorul universitar Sabin Luca, de la Muzeul Brukental din Sibiu, acesta stabilind luni, în comuna hunedoreană Turdaș, împreună cu autoritățile locale, viitorul amplasament al parcului arheologic. Acesta se va întinde pe o suprafață de circa cinci hectare, situată în vecinătatea DN 7 Deva-Orăștie, într-o zonă ce a fost cercetată sistematic timp de mai mulți ani.

„În antichitatea străveche, situl de la Turdaș cuprindea aproape 100 de hectare, fiind cea mai mare incintă fortificată din zonă. Pe baza cercetărilor de aici am ajuns la concluzii științifice în ceea ce privește forma locuințelor, a gospodăriilor, a locurilor de adăpostire a animalelor sau atelierele de șlefuit piatra”, a declarat prof.univ. Sabin Luca, recunoscut pentru faptul că a organizat, zeci de ani, cercetări sistematice ale sitului Turdaș.

Viitorul parc arheologic va fi un model viu a ceea ce se întâmpla în zona Turdaș în urmă cu peste 6.200 de ani, în locuințele ce vor popula arealul stabilit turiștii urmând să vadă obiecte sau replici ale acestora, descoperite în situl arheologic.

La rândul său, directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș, a menționat că proiectul este unul fezabil, ce își propune să atragă spre siturile istorice din județul Hunedoara pe turiștii care circulă pe autostrada Nădlag-Deva-Sibiu.

„Ne propunem ca acest parc arheologic să fie vizitabil în maxim doi ani de zile. Costurile de realizare sunt în sarcina MCDR Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. După ce vom primi toate avizele necesare de la Ministerul Culturii vom încerca să atragem și finanțări europene nerambursabile”, a explicat Țolaș.

Proiectul se bucură de sprijinul autorităților locale din comuna Turdaș, primarul localității, Remi Bocșeri, afirmând că parcul se va constitui într-o oportunitate de dezvoltare a comunității. „Este un proiect dedicat celor care ne vizitează țara și va aduce foarte multe beneficii pentru comunitatea noastră”, a spus Bocșeri.

Primele cercetări arheologice în zona Turdaș au fost făcute în anul 1875, rezultatele fiind prezentate la diverse congrese internaționale. Colecția arheologică de la Turdaș poate fi văzută în muzeele din Deva, Alba-Iulia sau Cluj-Napoca sub denumirea de "Cultura Turdaș", aceasta incluzând unelte și vase din ceramică, os, cremene și piatră din epoca neolitică.

"Cultura Turdaș" este una dintre cele mai cunoscute culturi ale neoliticului dezvoltat (aproximativ 5.500 — 4.000 a.Ch.).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și