Sălile de naştere din Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul de Recuperare Borşa şi Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş au rămas aceleaşi de acum 20 de ani, fiind compuse din câteva aparaturi învechite, linia de gardă se face de la domiciliul ginecologului, iar lipsa de specialişti pune de multe ori în pericol viaţa mamei şi a bebeluşului.

La nivelul judeţului Maramureş există cinci maternităţi, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul de Recuperare Borşa şi Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, însă doar cea din Baia Mare oferă condiţii decente lăuzelor. În schimb, celelalte patru funcţionează la limita de avarie. "Important este că în toate cele cinci maternităţi din Maramureş se respectă normele igienico-sanitare. Din păcate, în majoritatea maternităţilor din judeţ lipsesc specialiştii şi atunci cele mai multe naşteri au loc în Baia Mare. La Târgu Lăpuş, de exemplu, maternitatea mai că nu funcţionează", afirmă Rareş Pop, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş.

Una dintre cele mai grave probleme întâlnite la cele trei maternităţi din Maramureşul istoric este că gravidele nu sunt supravegheate de specialişti. Din cauza lipsei de medici, linia de gardă în maternităţile din Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus şi Borşa se face de la domiciliul ginecologului, motiv pentru care incidentele nu întârzie să apară, lucru recunoscut chiar şi de doctori.

"Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm este lipsa specialiştilor. Linia de gardă se face de la domiciliul ginecologului, în condiţiile în care ar fi nevoie de un medic permanent şi un anestezist permanent pe secţie", spune şeful Secţiei Maternitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Sighetu Marmaţiei şi Borşa. Cei doi ginecologi sunt chemaţi de acasă la spital, în cazul unei urgenţe, astfel că gravidele nu sunt supravegheate permanent.

Sălile de naştere de la Vişeu de Sus şi Borşa sunt compuse din aparatură veche, existând doar strictul necesar pentru o naştere. Un monitor fetal învechit, o masă de naştere trecută de vreme, lampa de operaţie uzată, o masă de înfăşare, câteva instrumente medicale, un incubator şi un ecograf care este folosit de tot spitalul - este tot ce se găseşte în sala de naşteri a Spitalului din Vişeu de Sus.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în maternitatea de la Sighetu Marmaţiei, unde dispozitivele pentru resuscitarea respiratorie a nou-născuţilor, mesele radiante pentru protejarea bebeluşilor în secţiile de terapie intensivă sau în cursul manevrelor medicale speciale, ori sistemele radiologice lipsesc cu desăvârşire. "Din păcate, spitalul din Sighetu Marmaţiei nu poate oferi condiţii modeste, precum cele găsite în maternităţile din clinicile private. Am amenjat un salon VIP, unde aparţinătorul gravidei poate să o însoţească. Contra sumei de 500 lei. Cu aceşti bani încercăm să întreţinem secţia de maternitate a spitalului. Oricum, în cazul în care gravida prezintă complicaţii, este transportată la spitalul din Baia Mare. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu nou-născuţii cu probleme de sănătate", a declarat Alexandru Oros, managerul spitalului din Sighet.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și