„Toate operaţiunile NATO se desfăşoară întotdeauna în conformitate cu dreptul internaţional – a fost cazul tuturor operaţiunilor noastre militare timp de mulţi ani. Aceasta este şi va rămâne politica NATO”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, relatează Libertatea.ro.

Într-un interviu acordat recent canalului de televiziune ABC, preşedintele SUA Donald Trump a indicat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriştilor, pentru a răspunde la „foc cu foc”. El a menţionat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali din domeniul informaţiilor care i-au dat asigurări că tortura funcţionează.

Cu toate acestea, Trump a precizat că finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a ministrului apărării american, James Mattis, şi a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo.

După declanşarea războiului împotriva terorismului de către fostul preşedinte american George W. Bush, agenţiile de informaţii ale SUA au înfiinţat închisori secrete pentru suspecţii de terorism, unde deţinuţii ar fi fost supuşi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului, privarea de somn şi abuzul fizic, notează agenţia de presă Xinhua.

Aceste practici au tensionat relaţiile dintre Washington şi statele din Orientul Mijlociu şi au afectat imaginea SUA în lume. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenţie secrete şi abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea să semneze, însă, cât de curând un decret privind analizarea oportunităţii de reintroducere a torturii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și