Numărul pensionarilor care sunt nemulțumiți de modul în care li s-a stabilit pensia prin această lege este de ordinul zecilor de mii, în primul rând cei din următoarele 9 uniuni de creatori, legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; Uniunea Scriitorilor din România; Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România; Uniunea Artiștilor Plastici din România; Uniunea Teatrală din România; Uniunea Cineaștilor din România; Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România; Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România; Uniunea Arhitecților din România.

Nemulțumirea acestora este dată de faptul că, începând cu 1 septembrie 2024, au primit indemnizația la nivelul a 50% din pensia cuvenită unei luni anterioare datei de 1 septembrie 2024 și NU la nivelul pensiei cuvenită de la 1 septembrie 2024, ceea ce – desigur - este nelegal, așa după cum demonstrează, pe bază de temei legal, Dl. conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița în articolul intitulat ERORI în acordarea indemnizației stabilite prin Legea nr. 8/2006, acordate cu 1 septembrie 2024.SOLUȚIA de rezolvare, articol deja publicat în mai multe ziare, reviste și site-uri.

Precizez că nu sunt membrul niciuneia din cele 9 uniuni menționate mai sus, deci nu primesc indemnizația în discuție, fapt care mă face să fiu, zic eu, pe deplin obiectiv în abordarea acestei probleme!

Citind cu atenție acest articol, scris atât de documentat și atât de temeinic argumentat, pe bază de temei legal (ce mai, stilul caracteristic al D-lui Grigorie Lăcrița!), oricine, chiar și cu minimum de pregătire juridică, înțelege că s-a făcut o mare nedreptate, practic o încălcare a legii, prin acordarea indemnizației, începând cu 1 septembrie 2024, la nivelul a 50% din pensia cuvenită unei luni anterioare datei de 1 septembrie 2024 și NU la nivelul pensiei cuvenită lunii septembrie 2024.

Domnul conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița a scris în decursul timpului sute de articole pe probleme de interpretare și de aplicare corectă a unor prevederi legale neclare! Ei bine, în toate cele citite de mine am constatat faptul că, pe lângă conținutul lor de mare utilitate publică, autorul este un caz unic prin precizia informațiilor oferite: au la bază o logică impecabilă, o documentare temeinică, o argumentare pe bază de temei legal, iar soluțiile și concluziile domniei-sale s-au dovedit juste în absolut toate cazurile.

Pentru a fi și mai convingător asupra celor susținute prin articolul menționat mai sus, Dl. N. Grigorie Lăcrița mai vine și cu alte două articole: Legea trebuie interpretată şi aplicată atât în litera, cât şi în spiritul ei, pe exemplul indemnizației stabilite prin Legea nr. 8/2006, cuvenită cu 1 septembrie 2024, respectiv Abuzul de drept, pe exemplul indemnizației stabilite prin Legea nr. 8/2006, cuvenită cu 1 septembrie 2024.

Aceste două articole sunt de un interes deosebit pentru marea majoritate a populației, deoarece în ele se explică pe bază de cazuri concrete și pe înțelesul omului obișnuit, ce se înțelege prin:

1) interpretarea şi aplicarea unui act normativ atât „în litera legii”, cât şi „în spiritul legii”;
2)„abuzul de drept”, lucru care înseamnă că nici unei persoane nu-i pot fi diminuate drepturile și/sau nu-i pot fi mărite obligațiile pe baza interpretării și aplicării greșite (uneori în mod deliberat) a unor prevederi legale.

Domnul N. Grigorie Lăcrița atrage, totodată, atenția Casei Naționale de Pensii (desigur, în modul cel mai civilizat și corect) că, dacă se va insista cu abuzul de drept și în continuare nu se va acorda cuantumul indemnizaţiei la echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului, începând cu 1 septembrie 2024, acest refuz va genera următoarele:

1) Numeroase și însemnate neajunsuri pe plan social, inclusiv procese în justiție:

1a) unele despre mari consumatori/consumatoare de bani publici;
1b) altele în care, cu certitudine, Casa Națională de Pensii nu va avea câștig de cauză;

2) Creșterea și mai mare, în rândul întregii populații, a sentimentului de adevărat haos legislativ la nivel național, de nesiguranță și de neîncredere în lege, în legalitate și în instituțiile statului.

În concluzie, „Cine are minte, să ia aminte!” și „Cine are urechi de auzit să audă!”. Amin! (Matei 11:15; Luca 14:35).


George PETROVAI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și