Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face începând de anul acesta prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea opțiunii se face, de asemenea, tot la cerere. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Deşi anul şcolar a început, profesorii încă nu au identificat o soluţie viabilă pentru elevii care nu au vrut să se înscrie la ora de religie.

"Am fost în şcoli şi procedura este neclară pentru că trebuie să se asigure un cadru pentru elevii care nu merg la religie. La clasele I-IV când vine profesorul de religie, nu ar fi probleme pentru că învăţătoarea este liberă şi-i poate duce pe copii într-o altă sală de clasă pentru a face ce doreşte. Problema este la V-VIII. Acolo este mai greu să prinzi un profesor care să aibă oră liberă şi care îi poate duce la sala de lectură, spre exemplu", a declarat pentru RomaniaTV.net Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Cristache spune că posibilitatea ca ei să părăsească şcoala nu este luată în calcul.

"Este o situaţie delicată pentru că nu are voie să iasă din incinta şcolii. Unii probabil vor rămâne în clasă,
însă profesorii nu-i vor asculta, nota. Ideal ar fi dacă directorii ar face orarul în aşa fel încât religia să fie ultima oră. Elevii care nu vor să rămână să plece acasă. Ţine de conducerea fiecărei şcoli", a mai spus Cristache.

Nici Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu ştie încă ce se va întâmpla cu elevii care nu participă la ora de religie. Reprezentanţii instituţiei au declarat pentru RomaniaTV.net că încă aşteaptă metodologia de la Ministerul Educaţiei.

"În Legea 153/2015 este modificat articolul 18 privind predarea religiei în şcoli. Trebuie să apară o metodologie. Nu putem da nici o informaţie până când metodologia nu este finalizată şi tipărită", a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, pentru RomaniaTV.net.

Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi şi abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cultele religioase recunoscute oficial de stat.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și