Ministrul s-a arătat extrem de nemulţumit de modul cum firma de construcţii a înţeles să respecte contractul de reabilitate a monumentului sculptat în piatră de artistul Vida Gheza, în memoria ţăranilor din Moisei ucişi de armata germană.

"Sunt extrem de nemulţumit de abordarea constructorului în respectarea termenelor de reabilitare a monumentului din Moisei. Este inadmisibil să se muncească atât de încet. Până la sfârşitul acestui an, monumentul trebuie reabilitat şi reintrodus în circuitul turistic", a spus Daniel Barbu.

De asemenea, ministrul culturii s-a arătat interesat de starea de conservare a muzeelor, lăcaşelor de cult şi a altor obiective din patrimoniul cultural.

Pe lista obiectivelor vizitate s-a aflat Casa Mihaly de Apşa, Mănăstirea Bârsana şi Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, dar ministrul Barbu a avut şi o discuţie de aproape două ore cu Vasile Deac, cunoscut şi sub numele de "Moşu din Bogdan Vodă", apreciat pentru mândria sa de a purta portul popular în orice împrejurare, fost primar timp de 16 ani şi o perioadă îndelungată viceprimar.

Ministrul Culturii a mai vizitat Casa Memorială George Pop de Băseşti, "Teiul Unirii" din Băseşti , Cetatea Chioarului şi Casa memorială a poetului maghiar Petofi Şandor din comuna Coltău. În discuţiile purtate cu primarul comunei Coltău, primarul Csendes Lajos, ministrul a subliniat că împreună cu colegii din minister va identifica o soluţie prin care administraţia locală din comuna Coltău, dar şi din comuna Băseşti, să beneficieze de fondurile financiare necesare reparării imobilelor deteriorate.

Daniel Barbu a apreciat faptul că administraţia comunei Coltău a făcut eforturi serioase de-a lungul anilor pentru a salva şi conserva Casa Memorială a poetului Petofi Şandor, parcul natural şi alte edificii culturale. De asemenea, ministrul a vizitat şi situl Cetăţii Chioarului, evaluând la faţa locului starea monumentului.

Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat, pentru AGERPRES, că există un interes sporit din partea Ministerului Culturii de a salva şi conserva bunurile de patrimoniu care "vorbesc" despre identitatea naţională.

"Există o serie de monumente şi case memoriale, parte a unui proiect ce prevede salvarea obiectivelor care duc spre redescoperirea identităţii româneşti, spre cei care în 1918 au făurit România Mare. În Maramureş avem asemenea valori de patrimoniu la Băseşti, Sighetu Marmaţiei şi în comuna Şişeşti. Nu trebuie să uităm de aceste locuri şi de oamenii care au creat statul român unitar", a spus Mircea Dolha.

Duminică, ministrul culturii va participa la hramul bisericii etnicilor ucraineni din comuna Repedea şi se v-a întâlni cu tinerii români şi ucraineni care participă la Tabăra internaţională de fotografie din localitate.


Preluare: AGERPRES /(A-autor: Leontin Cupar, editor: Adrian Drăguţ)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și