Fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş pentru luna martie, pe segmentul de analize medicale, sunt mai mult decât insuficiente pentru bolnavii din judeţ. Conducerea spitalului a precizat că sumele aferente lunii în curs sunt cu aproximativ o treime mai mici faţă de o lună obişnuită.

„Fiind ultima lună de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, sumele alocate pentru explorări funcţionale şi investigaţii paraclinice sunt mai mici decât lunile precedente. În speţă, au apărut probleme la laborator. Suma pentru luna aceasta, pe întreg judeţul Maramureş, este de 40.000 lei, o sumă foarte mică raportat la necesităţile judeţului. De aceea, s-au creat situaţii neplăcute, dar îi rugăm pe pacienţi să înţeleagă că aceasta este situaţia. În general, într-o lună obişnuită, se primeau cam 60.000-65.000 lei”, a declarat Sorina Pintea, managerul unităţii spitaliceşti.

Banii, de ajuns pentru maximum 100 de pacienţi

În 29 februarie, când pacienţii au venit la spital pentru a se programa la analize medicale, fondurile s-au epuizat într-o oră şi jumătate, iar restul bonavilor au rămas cu buza umflată, motiv pentru care s-au creat tensiuni între pacienţi şi conducerea unităţii. În total, banii au ajuns pentru aproximativ 100 de pacienţi, restul fiind nevoiţi fie să-şi efectueze investigaţiile contra cost, sau să revină în lunile următoare.

„Au fost foarte multe nemulţumiri. Au fost foarte mulţi pacienţi care au venit la spital din judeţ, de la ora cinci dimineaţa, şi au aşteptat să se programeze, iar într-o oră şi jumătate fondurile s-au epuizat. Am început să facem programări şi pentru luna aprilie, chiar dacă nu cunoaştem încă sumele. La un moment dat, am spus că facem programările telefonic, iar celor care au venit în zilele săptămânii li s-a spus să sune în data de 29 februarie, după ora zece.

S-a creat o situaţie neplăcută, deoarece telefonul era în permanenţă ocupat, nu se puteau face programări telefonic. Foarte puţini au reuşit să facă asta. De asemenea, erau şi pacienţii care au venit direct la spital şi au aşteptat de dimineaţă şi care au solicitat să fie înscrişi şi ei pe listă. A fost o situaţie ciudată, dar vom încerca să rezolvăm aceste probleme. Din experienţa noastră, suma alocată acum ajunge pentru sub o sută de pacienţi, dar depinde şi de numărul de investigaţii pe care le recomandă medicul fiecărui pacient”, a concluzionat Sorina Pintea.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și