În acest week-end poliţiştii au depistat mai multe persoane care au condus autovehicule sub influenţa alcoolului. Spre exemplu, în noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii din Bârsana au oprit pentru control un autoturism condus pe raza localităţii şi au constatat trei infracţiuni. La volan a fost identificat un bărbat de 36 de ani, din localitate, care nu deţine permis de conducere. Mai mult, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital unde a refuzat recoltarea de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Un alt bărbat, de 61 de ani, din Săsar, a urcat la volan după ce a consumat alcool, iar pe bulevardul Bucureşti din Baia Mare a pierdut controlul direcţiei de mers, a lovit un stâlpişor şi un autoturism parcat regulamentar. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat. I-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale iar poliţiştii continuă cercetările, urmând ca la finalizarea lor să propună măsuri legale.

Poliţiştii reamintesc că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Spre exemplu, sâmbătă, 15 septembrie, poliţiştii din Remetea Chioarului au depistat şi încarcerat un bărbat de 38 de ani, din comună, condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și