Spitalul municipal Sighetu Marmației își îndreptă atenția asupra unui fenomen care afectează zilnic viața a mii de oameni din tot județul nostru.
Prin campania: “Donează sânge. Salvează vieți!” s -a dorit încurajarea actului de donare de sânge astfel încât să devină o obișnuintă, să preîntâmpine nevoia de sânge din spitale şi să nu devină actori ai acestei nevoi doar în cazuri limită, de accidente sau operații urgente a celor apropiați.

Ultima campanie de donare de sânge desfășurată în data de 17.10.2017, a reușit să ne bucure sufletele! Datorită dumneavoastră, marea familiei a donatorilor, s-a ajuns la un număr de 60 de persoane prezente pentru donare, din care 49 au fost acceptați. Pentru noi este o onoare în condițiile în care au fost campanii în care s-au prezentat sub 20 de donatori.

De aceea vă așteptăm ca și de data aceasta să fim cât mai mulți și de ce nu, poate donatori activi, constanți în această mare familie a donatorilor de sânge.

Cine poate dona?

Donatorul de sânge poate fii orice cetățean cu domiciliul în România sau cetățean UE cu rezidență în România care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donării.

Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:

- vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
- greutate peste 50 kg;
- tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg;
- puls regulat, 60-100 bătăi/minut;
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual;
- să nu fii consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
- să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
- să nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer.

Înainte de donare:
- puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
- veniti la donare odihnit;
- nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare.

Vă încurajam sa fim actori activi în comunitatea din care facem parte și să prevenim, mai degrabă decât să combatem, deoarece fiecare dintre noi sau dintre cei apropiați nouă se pot afla într-o situație de criză la un moment dat.

Împreună putem fi alături de cei a căror viață atârnă de un fir de ață. Un simplu gest de bunătate aduce bucurie și poate schimba destine!”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și