Ca un prim element de noutate, termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii a fost modificat de la 15 la 30 de zile. Părinţii şi autorităţile statului vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, să clarifice toate aspectele care interesează la înregistrarea evenimentului de stare civilă, în principal, cele legate de identitatea mamei. Numai că de multe ori este indicat ca soţii să îşi rezolve problemele din căsnicie şi apoi să poată face înregistrarea minorului.

„Termenul de înregistrare a minorului s-a modificat de la 15 zile, cât era până acum, la 30 de zile. Orice înregistrare după termenul de 30 de zile este considerată tardivă şi automat este altă procedură, cu aprobări etc. Deci, este mult mai anevoioasă şi nu se poate înregistra copilul chiar dacă vrei în aceeaşi zi. Dacă ai depăşit cele 30 de zile, trebuie motivată cererea de înregistrare, de ce ai depăşit termenul şi este un demers de aviz de direcţie judeţeană şi aprobare de primar. Automat este îngreunat totul. Părinţii ar trebui să fie cei interesaţi să vină în acest termen”, a explicat Daniela-Otilia Bolba, şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Baia Mare.

În cazul înregistrărilor tardive

Şeful Serviciului mai înainte amintit a vorbit şi despre înregistrările tardive, care au existat şi în Baia Mare, cu precizarea că „cele pe care le-am avut au fost fie familii dezorganizate, fie familii cu mulţi copii, fie acolo unde copilul nu e din căsătorie, ci rezultat al unei relaţii terţe. Şi automat atunci până se hotărăsc cu recunoaşterea copilului, cu încuviinţare, durează”.

„Au fost rare situaţiile în care din cauza sănătăţii minorului nu s-a putut face această înregistrare. Dacă mama, tatăl copilului ar fi conştienţi în primul rând pentru sănătatea copilului, ar fi foarte bine. De aceea, acest termen de 30 de zile este mai mult decât binevoitor. În 30

de zile, poţi să ajungi şi până aici, la noi, pe Minerilor. Îi ajutăm şi pe cei care sunt din alte localităţi, că nu suntem absurzi”, a adăugat Bolba.

În cazul în care mama nu deţine un act de identitate, din diferite motive (fie că nu s-a eliberat, fie pentru că l-a pierdut sau a fost distrus), dar figurează în evidenţele de stare civilă, la solicitarea unităţii sanitare, poliţistul desemnat va face verificări specifice pentru identificarea mamei. Documentul privind rezultatul verificărilor va sta la baza stabilirii identităţii mamei care a născut.

Un alt element de noutate introdus de actul normativ aprobat vizează procedura de eliberare a unui nou act de identitate persoanelor internate într-o instituţie sanitară. Persoana internată într-o instituţie sanitară poate solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială funcţionează instituţia respectivă.

Preluarea cererii, a documentelor necesare şi a imaginii persoanei care solicită eliberarea actului de identitate se realizează la sediul instituţiei sanitare.

În cazul persoanelor fizice internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituţii de ocrotire/centre de servicii sociale sau în centre educative, legea stabileşte în mod imperativ că au domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei respective. În acest caz, dovada adresei de domiciliu sau reşedinţă se face cu declaraţia scrisă a conducătorului instituţiei sau centrului ori a persoanei abilitate de acesta.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și