Pentru a adopta un copil, cei interesaţi trebuie să ştie faptul că există o procedură-standard care include mai multe etape, toate fiind absolut obligatorii. Practic, totul începe cu o solicitare la cei responsabili, după care urmează o evaluare. În urma rezultatului acesteia, aspiranţii la titlul de părinţi vor obţine un atestat care le oferă dreptul de a adopta un copil. Atestatul va fi valabil, datorită modificărilor de legislaţie, pe o durată de doi ani, nu pe un an, aşa cum se întâmplă în prezent.

Creştere uşoară a numărului de copil încuviinţaţi

Potrivit cifrelor furnizate de DGASPC Maramureş, în 2015, un număr de 11 persoane sau familii au fost atestate în vederea adopţiei, mai puţine cu trei faţă de anul precedent, însă trebuie spus faptul că procedura se întinde pe durata a mai multe luni. De asemenea, în evidenţele Biroului Adopţii din cadrul DGASPC Maramureş sunt înregistraţi șapte copii pentru care Tribunalul Maramureş a decis deschiderea procedurii de adopţie internă, comparativ cu 13 în anul precedent şi cinci copii încredinţaţi în 2015 în vederea adopţiei, faţă de şase în anul precedent. Dintre cei cinci, doi sunt din Maramureş şi trei copii sunt din alte judeţe. “În anul 2015 au fost înregistraţi nouă copii încuviinţaţi în vederea adopţiei. Prin comparaţie, în 2014 s-au înregistrat şapte încuviinţări în vederea adopţiei”, a arătat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureş. Trebuie spus faptul că această încuviinţare în vederea adopţiei reprezintă ultimul pas din procedură. Atunci, se consideră că minorul este adoptat de noua familie.

Copiii adoptaţi, de la 1 la 8 ani

Referitor la varsta copiilor adoptaţi pe parcursul anului 2015, reprezentanţii DGASPC Maramureş au arătat faptul că minorii au avut vârste cuprinse între 1 şi 8 ani. “Doi copii au vârsta de 1 an, unul de 2, altul de 3, încă un micuţ de 4, unul de 5, altul de 6, încă un copil de 7 ani, respectiv încă un minor de 8 ani”, a arătat Adrian Mândru. Pentru comparaţie, în anul 2014 au fost 7 adopţii: doi copii cu vârsta de 3 ani, doi copii cu vârsta de 6 ani şi câte unul de 4, 7 şi 14 ani.

“În cazul încredinţărilor în vederea adopţiei, Tribunalul decide dacă respectivul copil poate fi transferat de la asistentul maternal la familia/persoană adoptive pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul încuviinţărilor în vederea adopţiei – acestea se fac pe baza sentinţelor civile definitive şi irevocabile. Sunt dosare în instanţă depuse în anul 2015, a căror sentinţă civilă nu a rămas definitivă şi irevocabilă. În prezent, atestatul pentru familia/persoana care doreşte să adopte are valabilitate de un an, cu posibilitate de reatestare la expirarea acestui termen. În curând, în urma unor modificări legislative, atestatul va avea o valabilitate de doi ani”, a mai precizat Adrian Mândru.

Iniţiativă de lege pentru adopţia copiilor de peste doi ani

Mai trebuie spus faptul că aleşii naţiunii lucrează în prezent la dezbaterea unei iniţiative legislative cu privire la femeile care vor să adopte un copil. Astfel, acestea ar urma să beneficieze de o idemnizaţie lunară de circa 1.700 lei pe lună, respectiv de un concendiu de acomodare de un an, nu de şase luni, aşa cum se întâmplă în prezent. Aceste beneficii ar urma să fie acordate celor care adoptă copii cu vârsta de peste doi ani. Conform specialiştilor, s-a observat faptul că românii oferă o nouă şansă la o familie cu precădere copiilor sub această vârstă, iar această măsură ar încuraja adopţia celor care au împlinit deja doi ani. Iniţiativa are ca scop eliminarea obstacolelor din calea procedurilor de adopție pentru copii orfani din România, potrivit presei centrale. Legea votată de deputații comisie de muncă urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind forul decizional.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și